Net als zijn vele voorgangers, zit Return to Monkey Island boordevol puzzels, waardoor spelers net zoveel tijd besteden aan denken als aan wijzen en klikken. Het is misschien niet verwonderlijk dat veel van deze puzzels te vinden zijn op het titulaire eiland van de game, waar spelers zich bevinden tijdens de derde act van de game.

Hun belangrijkste doel op Monkey Island is om de kaart te ontcijferen die naar het geheim van het eiland leidt. Om dit te doen, moeten ze eerst drie stukjes persoonlijke informatie van LeChuck blootleggen; dit zijn zijn themalied, zijn slogan en zijn favoriete eten. Ze kunnen deze informatie dan gebruiken om Lila te helpen een ritueel uit te voeren om de kaart te ontcijferen en het verborgen geheim te onthullen.

Hoe de kaart te decoderen naar het geheim van Monkey Island

Tegen de tijd dat ze de eerste helft van het derde deel van Return to Monkey Island hebben voltooid, zullen spelers het themalied van LeChuck (Do, Do, Mi, Sol, Fa, Fa, Re), zijn slogan (Brandish the seven bilges! ) en zijn favoriete eten (tentakels met madeliefjessaus) en zouden ook een deel van de laatste in hun inventaris moeten hebben. Met dat in gedachten hebben ze bijna alles wat ze nodig hebben om Lila’s ritueel uit te voeren.

In feite is de kans groot dat spelers al vier of meer van de zes schedels hebben gevonden die verspreid zijn over Monkey Island, in welk geval ze rechtstreeks naar de gigantische apenkop kunnen gaan om te beginnen. Zo niet, dan moeten ze het eiland nog wat verder verkennen totdat ze het vereiste aantal schedels hebben. Voor degenen die moeite hebben om ze te vinden, de locaties van de zes schedels zijn als volgt:

  1. Helemaal links op het strand waar de spelers het eerst aankomen.
  2. Op een rots links van de ingang van het Giant Monkey Head-gebied.
  3. In de buurt van de waterkant in het Volcano Beach-gebied.
  4. Onderwater links van het anker van LeChucks schip.
  5. Op het strand in het Scheepswrakgebied.
  6. Aan de rechterkant van het rotsplateau in de Up is het uitzichtsgebied te zien.

Wanneer ze klaar zijn om met het ritueel te beginnen, moeten spelers naar de gigantische apenkop gaan en schedels op de punten links en rechts van Murray beginnen te plaatsen. Als ze maar de moeite zouden nemen om vier van de schedels te verzamelen, zouden ze er een op de spijker helemaal links moeten plaatsen en de andere op de drie spijkers rechts van Murray. Als ze alle zes hebben, kan het geen kwaad om alle spikes te gebruiken als spelers dat willen.

Om dingen op gang te brengen, moeten spelers het nabijgelegen bot oppakken, dat vervolgens kan worden gebruikt om de schedels samen te werken. Elk maakt een duidelijk geluid wanneer erop wordt geraakt, waardoor Guybrush de schedels kan gebruiken om het themalied van LeChuck te spelen. Om dit te bereiken, moeten ze de schedel uiterst links (Do) tweemaal raken, gevolgd door de schedel uiterst rechts (Mi). Vervolgens moeten ze de schedel die de tweede van rechts is (Sol) samentrekken voordat ze Murray (Fa) twee keer raken. Ten slotte kunnen ze eindigen door de schedel rechts van Murray (Re) te raken.

Na het spelen van het themalied, moeten spelers de slogan van LeChuck (Brandish the seven bilges!) selecteren uit de aangeboden opties en vervolgens een hap nemen van de Tentacles met madeliefjessaus die Putra eerder heeft bereid door de dialoogoptie “Oké…” te selecteren. De kaart zal dan zijn geheimen onthullen, wat een aardbeving veroorzaakt dwars door het Caribisch gebied. Na een kort filmpje is de kaart verdwenen en keren de drie piratenleiders zich tegen Guybrush.

Hoe te ontsnappen uit Monkey Island

In de komende minuten zullen er een paar dingen gebeuren. Eerst zullen de piratenleiders zowel Guybrush als Murray van een klif gooien. Daarna zullen LeChuck en Iron Rose verschijnen, maar na een paar ogenblikken te hebben bespot met een zwaargewonde Guybrish, vertrekt het paar om op zoek te gaan naar het geheim. Eindelijk komt Guybrush’s vrouw Elaine opdagen en vindt Murray al snel in een nabijgelegen folliage.

Voor een keer is Guybrush echt blij om de pratende schedel te zien, die toevallig de kaart naar het geheim stal terwijl hij in Trents zak zat. Als de machtige piraat de nu gedecodeerde kaart van dichterbij bekijkt, ontdekt hij dat het geheim van Monkey Island bij de Voodoo Lady op Melee Island ligt, wat betekent dat spelers haastig moeten terugkeren naar de eerste locatie van het spel.

Elaine legt vervolgens uit dat ze op het eiland is afgezet, wat betekent dat zij en Guybrush het wrak van Guybrush’s eerste schip, de Sea Monkey, moeten repareren om te kunnen ontsnappen. Gelukkig is dat de reden waarom Elaine in de eerste plaats naar Monkey Island kwam en ze had een scheepsreparatiehandleiding bij zich om het voor elkaar te krijgen. Wanneer ze de controle terugkrijgen, moeten spelers zowel de handleiding als Murray pakken en vervolgens het gebied verlaten om terug te keren naar het kaartscherm.

Als ze willen, kunnen spelers rechtstreeks naar het Shipwreck-gebied gaan en vervolgens de reparatiehandleiding op de overblijfselen van de slapende aap gebruiken om deel 3 te voltooien. Maar voordat ze dit doen, willen ze misschien naar de gigantische apenkop gaan en oppakken de zes Skulls, die er niet alleen toe leiden dat hun schip er een stuk cooler uitziet als ze op Melee Island rocken, maar ook dat ze de prestatie Tight Ship krijgen.

Return to Monkey Island is nu beschikbaar op pc en Nintendo Switch.

Geef een antwoord