Call of Duty Warzone 2-spelers kunnen problemen hebben met voicechat of microfoon die niet werkt. Dit kan erg vervelend zijn voor spelers, vooral als ze met hun vrienden spelen. Het is dus belangrijk om te weten hoe u dit probleem kunt oplossen. Dit artikel gaat daarom over het oplossen van het probleem Voice Chat & Mic werkt niet in COD Warzone 2.

COD Warzone 2: probleem met voicechat en microfoon werkt niet oplossen –

1) Selecteer het juiste voicechatkanaal en schakel het dempen van de lobby uit

  1. U moet eerst op Opties drukken om de Snelmenu-opties te openen en naar het tabblad Kanalen te gaan.
  2. Vervolgens moet je het juiste Voice Chat-kanaal selecteren waar je Party is. Je kunt onder Party Channels gaan en ervoor zorgen dat je niet op het verkeerde kanaal bent aangesloten. Evenzo kunt u eenvoudig het juiste voicechatkanaal voor u selecteren en verbinding maken.
  3. Nadat je verbinding hebt gemaakt met een kanaal, kun je op de driehoek-knop drukken om de Voice-optie in te stellen op All Lobby. Je moet er ook voor zorgen dat je niet gedempt bent. Op dezelfde manier kunt u dempen of dempen opheffen door op de R3-knop te drukken.

2) Breng wijzigingen aan in de audio-instellingen van het spel –

  1. Je moet naar de instellingen in het spel gaan en vervolgens naar Audio. Hier moet je de optie Master Volume instellen op 100 en naar beneden scrollen naar het gedeelte Voicechat. Onder het gedeelte Voicechat moet u de optie Voicechat inschakelen, de optie Proximity Chat inschakelen en uw headset selecteren voor de optie Voicechatapparaat.
  2. Als u andere spelers niet kunt horen, kunt u ook de Open Mic Recording Threshold verlagen naar 10-15. Het is ook een goed idee om het Voice Chat Volume te verlagen tot ongeveer 30, aangezien de standaardwaarde van 100 te hoog is. Evenzo kunt u hier ook uw microfoon testen en het microfoonniveau instellen.
  3. Je kunt dan onder het gedeelte Kanalen gaan en de optie Game Voice Channel instellen op All Lobby. Hierna moet je teruggaan naar de pagina Instellingen en naar Account & Netwerk gaan. Hier moet je onder het gedeelte Online gaan en Crossplay-communicatie inschakelen.

3) Breng wijzigingen aan in de instellingen voor geluid en microfoon van PlayStation 5 –

  1. Je moet naar het PlayStation 5-startscherm gaan en naar het Control Center gaan. Hier moet je naar Geluid gaan en je uitvoerapparaat instellen op het juiste apparaat. U kunt hier ook het volumeniveau aanpassen.
  2. Op dezelfde manier moet u naar de Mic-optie in het Control Center gaan en de Mic-optie instellen op uw headset-apparaat.
  3. Vervolgens moet u Mute uitschakelen en naar Microfoonniveau aanpassen gaan om aanpassingen aan uw microfoon te maken.

4. Dempen van de Battle Royale-lobby opheffen

Je kunt het spel starten en naar de Battle Royale-lobby gaan. Hier heb je misschien per ongeluk alle spelers in de lobby gedempt. U kunt het dempen opheffen door op de L2-knop te drukken.

Dit was een artikel over het oplossen van voicechat en het probleem met de microfoon werkt niet in Call of Duty Warzone 2. Naast dit artikel kun je ook andere artikelen over de game bekijken door Volsiz te volgen

Geef een antwoord