Het overnameproces van Activision Blizzard kan ingewikkeld zijn voor Microsoft. De FTC (Federal Trade Commission), de onafhankelijke Amerikaanse instantie die tot taak heeft elke concurrentiebeperkende handelspraktijk te voorkomen, zou de reus kunnen aanvallen.

 

De overname van Activision Blizzard onder het oog van de FTC

In het tempo waarin de zaken gaan, zal er net zoveel nieuws zijn over de overname van Activision Blizzard als afleveringen van Plus belle la vie (RIP engeltje te vroeg weg? laat?). Na PlayStation zou een andere entiteit met veel meer juridische bevoegdheden Microsoft in de weg kunnen staan.

 

Volgens bronnen bij Politico, die drie mensen citeren die bekend zijn met de zaak, zal de FTC waarschijnlijk juridische stappen ondernemen om de overname te blokkeren. Als het bureau dit proces zou doorzetten, zou het “de grootste stap zijn die het bureau onder het presidentschap van Lina Khan heeft gezet om de macht van de belangrijkste technologiebedrijven ter wereld te beperken”, kunnen we lezen. Lina Khan, genomineerd door Joe Biden in 2021, staat bekend om haar kritiek op de dominante positie van GAFAM, een “antitrustheldin”.

 

Voorlopig moet duidelijk zijn dat er nog niets is besloten, omdat de commissarissen van het bureau voor een klacht over concurrentiebeperkende maatregelen moeten stemmen, of ervoor moeten kiezen om de advocaten van de bedrijven te ontmoeten. Dus de deal om Activision Blizzard te kopen staat op het punt uit elkaar te vallen?

 

Een overname in gevaar? Er zijn precedenten

We zijn er duidelijk niet en heel slim zal degene zijn die zal zeggen hoe dit alles zal eindigen, ten goede of ten kwade. Zoals verduidelijkt door Politico, zal de FTC “waarschijnlijk” actie ondernemen en als het tot het uiterste gaat, zal een juridische strijd beginnen, waarvan we de uitkomst natuurlijk niet weten.

Aan de andere kant heeft het Amerikaanse bureau dat belast is met de toepassing van het consumentenrecht en de controle op concurrentiebeperkende handelspraktijken zijn doelstellingen al bereikt. In 2021 stapte ze naar de rechter om de overname van ARM door Nvidia tegen te gaan, omdat ze van mening was dat de overname een rem op innovatie was en de concurrentieregels niet respecteerde. Ondanks dit obstakel gaf Nvidia er alle vertrouwen in en stopte uiteindelijk met het kopen van ARM in februari 2022 vanwege “aanzienlijke uitdagingen op het gebied van regelgeving”.

De andere klap van de FTC is het laten ontsporen van de deal rond Within, een door Meta begeerde fitnesstoepassing in virtual reality. Het bedrijf van Mark Zuckerberg werd ervan beschuldigd “de concurrentie op deze markt te willen absorberen” en trok zich terug, waarbij hij een rechtszaak vermeed. Desalniettemin zal Facebook zwaar worden vervolgd voor dominante positie op het gebied van sociale netwerken. Het bedrijf is ook eigenaar van WhatsApp en Instagram.

We zien dus dat de regels in een paar jaar extreem streng zijn geworden, en de omvang van de overname van Activision Blizzard helpt Microsoft niet in haar taak.

Google ook tegen de fusie met Activision Blizzard X Microsoft?

Als PlayStation, Nintendo en uitgevers gehoord zijn in het kader van de overname van Activision Blizzard door Microsoft, dan zou een andere acteur klaar staan ​​om hun slagtanden uit te halen: Google. De reus beschuldigt Microsoft ervan de kwaliteit van Xbox Game Pass in Chrome opzettelijk te verlagen.

Als je de andere onthullingen hebt gemist, kun je dit artikel raadplegen waar je ander nieuws over dit onderwerp zult vinden.

Geef een antwoord