De overname van Activision Blizzard door Microsoft wordt ernstig bedreigd: alles wijst erop dat de Amerikaanse regering zich zal verzetten vanwege Call of Duty.

Aangekondigd in 2017 en uitgesproken in 2019, werd de overname van Century Fox door Disney voor 71 miljard regelmatig beschreven als de deal van de eeuw voor de filmwereld. Evenzo bereidde de videogamewereld zich ook voor om zijn eigen deal van de eeuw te verzilveren met de overname door Microsoft van Activision-Blizzard (eigenaar van enorm lucratieve licenties zoals Call of Duty, World of Warcraft, Overwatch en Diablo onder andere) voor niets. minder dan 69 miljard. Een som waar je duizelig van wordt en die, wat Disney betreft, de komst van een onstuitbare titaan zou kunnen betekenen. Behalve dat.

Overwatch: fotoEen onstuitbaar team

FTC DTC?

Als de Disney/Fox-affaire zonder problemen is verlopen, begint Microsoft/Activision ingewikkelder. Een dergelijke overeenkomst moet inderdaad worden goedgekeurd door de verschillende regulerende instanties van de markt, wiens rol het is om het bestaan ​​van concurrentie te beschermen en het ontstaan ​​van monopolies te voorkomen. Logischerwijs wordt deze overname dan ook zeer nauwlettend gevolgd door verschillende nationale en internationale instellingen, met name de Europese Unie, die argwanend is en een speciale commissie heeft ingesteld. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de autoriteit van het Verenigd Koninkrijk zelf ernstige zorgen heeft geuit. Een situatie die al niet gemakkelijk is, waaraan volgens de onthullingen van Politico vanmorgen een nog grotere moeilijkheid zou kunnen worden toegevoegd.

Volgens de krant, die drie verschillende bronnen aanhaalt, zou de Federal Trade Commission (of FTC in het Engels) van de Amerikaanse regering een negatief advies moeten uitbrengen over dit akkoord. Met andere woorden: de Amerikaanse staat zou zich verzetten tegen de overname van Activision Blizzard door Microsoft, en zou een klacht moeten indienen om dit hele verhaal te laten beslechten door een rechtbank. Toch voorzichtig: het Politico -artikel stelt duidelijk dat de beslissing van de FTC nog niet definitief is genomen, maar legt uit dat de instantie helemaal niet overtuigd is door de argumenten en garanties die Microsoft naar voren brengt om de gerust te stellen. En zou daarom waarschijnlijk in deze richting moeten gaan.

Diablo IV: fotoOnderzocht door de FTC

Call of Duty: Modern Warfare 2: fotoZe kwamen om de puinhoop op te ruimen

“Call of Duty is diep ingebed in de psyche van gamers, en elke nieuwe aflevering heeft de verkoop gedomineerd. Na de transactie zou Microsoft de mogelijkheid en het belang hebben om concurrerende toegang tot Call of Duty te beperken of uit te sluiten, PlayStation Microsoft zou onvervangbare inhoud controleren die stimuleert gebruikersbetrokkenheid, met Actvision-content voor X% meer betrokkenheid op PlayStation dan alle Sony Interactive Entertainment-titels samen.”

Sony trekt het punt naar huis door het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk te nemen, waar PlayStation-spelers 30 tot 40% van hun tijd zouden besteden aan Microsoft- of Activision-eigendommen. Het is duidelijk dat de extrapolatie naar de rest van de wereld snel is gemaakt, en we realiseren ons dat het een aanzienlijke aantrekkingspool zou zijn als deze eigendommen allemaal exclusief voor Xbox zouden worden, met name vanwege de wurggreep op alle kolossen van FPS en shooters in algemeen. Dit zou leiden tot een migratie van spelers, en dus automatisch tot een verhoging van de prijzen van machines en Microsoft-diensten voor consumenten, althans volgens Sony.

Call of Duty: Modern Warfare 2: foto We zullen meer dan Fortnite hebben om op elkaar te schieten

BEL VAN GEROEPEN

We zouden lang kunnen discussiëren over de eerlijkheid van een dergelijk argument van de kant van het Japanse bedrijf, dat zeer geschikt het argument van de consumentenbelangen gebruikt om zijn eigen belangen te verdedigen. Je zou ook zo ver kunnen gaan om te vermoeden dat Sony waarschijnlijk zou hebben geprobeerd Activision te kopen als het had gekund, en dat het je niet zou verbazen als er achter de schermen iets gaande was aan de kant van THQ of EA. Vergeet niet dat videogames een industrie zijn, en niet zomaar een industrie: de meest lucratieve culturele industrie ter wereld. In zo’n universum zijn slechteriken en goeden zeldzaam.

Het probleem is dat Microsoft niet veel anders kon bedenken om te beantwoorden dan het tegenmodel van Nintendo zou bewijzen dat PlayStation geen Call of Duty nodig heeft om te concurreren. Microsoft garandeerde ook dat Call of Duty nog tien jaar op PlayStation zou blijven, en dat er een deal zou worden aangeboden aan Sony onmiddellijk nadat de huidige deal tussen de twee reuzen in 2024 afloopt. Gebrekkige argumenten: 10 jaar op industriële schaal, het is niets, en Nintendo is een uitzondering. Het lijkt er in ieder geval op dat dit niet erg zwaar weegt op de balans van de verschillende toezichthoudende instanties.

Call of Duty: Modern Warfare II: foto“Stop met mij te reguleren met die gekke blik”

Zelfs als deze opmerkingen in het Verenigd Koninkrijk zijn gemaakt, lijdt het geen twijfel dat de VS gespannen zijn over hetzelfde onderwerp. Geen haast echter: dat de Amerikaanse regering zich verzet tegen de overname van Activision Blizzard door Microsoft , betekent niet automatisch dat de transactie dood en begraven is. Aan de andere kant zal de procedure in dit geval waarschijnlijk veel langer duren vanwege het onderzoek door een rechtbank, en bovenal neemt de kans dat dit gebeurt af. De FTC heeft eind november een beslissing aangekondigd, de rest van de gebeurtenissen zou de komende dagen bekend moeten zijn.

Geef een antwoord