Op rails

Inderdaad, het schrijven heeft de codes ontvangen op de dag van uitgave en de auteur van zijn regels lijdt aan acute volledigheid (onmogelijk om de verleiding te weerstaan ​​om van boven naar beneden de grote optionele zones te verkennen die onze route markeren), deze test is aanzienlijk vertraagd. Substantieel, maar niet oninteressant. Want als de verwachte lawine van empathische tests eenmaal voorbij is, zijn de reacties van het grote publiek meer gemeten. Genoeg om opnieuw de verdachte dithyramb van de grote webmedia voor videogames in twijfel te trekken (we missen Gamekult al), maar vooral om te mediteren over de vooroordelen van Santa Monica, die veel raadselachtiger zijn dan ze lijken.

Het is ook de gelegenheid om de verplichte technische vieringen te ontruimen. Ja, God of War: Ragnarök  is geweldig en heeft de toegevoegde bonus van een artistieke richting om voor te sterven, die niets bederft. Ja, we zouden goden en reuzen hebben gedood om een ​​versie te spelen die exclusief voor de PS5 is ontwikkeld, waarschijnlijk minder voorzien in spleten en andere holtes. Maar aangezien de nieuwste Sony-console twee jaar na de officiële release een legendarische Pokemon blijft, zullen we onze frustratie graag inslikken. Let ook op de overvloed aan game-instellingen, met name toegankelijkheid, welkom in een AAA van een dergelijk kaliber.

God of War: Ragnarök: fotoEen voorgrond die de toon zet

Voor de rest lijkt de titel inderdaad erg interventionistisch op bepaalde momenten van de hoofdzoektocht, in tegenspraak met het “lichte RPG” -aspect, eerder zo becommentarieerd (waar de originele trilogie en zijn spin-offs hun lineariteit aannamen, zelfs beweerden) ). Dit is zelfs het onderwerp: volledig gearticuleerd rond de notie van profetie en dus van het lot, toont het hoofdrolspelers die met een heet strijkijzer zijn gebrandmerkt door de onthullingen van het einde van het vorige opus en die niet zullen hoeven af ​​te wijken van de weg die is uitgestippeld voor maar ga ermee om.

Het is dan ook geen wonder dat ze constant op het goede spoor worden gezet door secundaire personages die geen twee minuten kunnen zwijgen en de arme speler bij de minste van zijn acties ondersteunen. Het is ook niet verwonderlijk dat de meest flagrante daling van het tempo van het spel, een mooie maar eindeloze haakjes, voortkomt uit een verschil in begrip van de beroemde profetieën. Dirigisme is de belangrijkste antagonist van een werk waarvan de titel zelf verwijst naar een mystieke predestinatie. Ragnarök is niet zozeer de belofte van een gigantisch eindvuurwerk als wel een verplichte bestemming.

God of War: Ragnarök: fotoDe mystieke GPS

En om dit te onderstrepen: de ontwikkelaars van Santa Monica hadden misschien een beetje een harde hand, met het risico spelers te ergeren die nog maar een paar weken geleden achteloos over de vlaktes van Elden Ring raasden, vrij om eenmalig te zijn. waar ze maar willen. De ervaring is niet minder opwindend, op voorwaarde dat we gehecht zijn aan deze stille Kratos en zijn brutale snotaap en dat we, net als zij diep van binnen, accepteren dat we bij de hand worden genomen.

God of War: Ragnarök: fotoKratos versus wraak. We zullen het allemaal gezien hebben…

Oeps ik deed het opnieuw

Het is natuurlijk ook een manier om te contrasteren met de rest van de sage die, als context en serieus! – De Griekse en daarna Viking-mythologie is nooit gestopt met het gebruik van archetypische scenario-boeien. Kratos, een brutale en gekneusde antiheld, was voorbestemd om Olympus te plunderen en Zeus te doden. Het is precies zijn rauwe woede, die de dood zelf niet kan overwinnen, die veel spelers heeft verleid en zijn zoektocht een reputatie heeft bezorgd voor ultragewelddadige stressverlichting. De cyclus van wraak is een verhalende vorm die onlosmakelijk verbonden is met de grote mythologische verhalen en dus met de franchise zelf.

Vanaf het opus van 2018 verraden de vooringenomenheid van de derde persoon en de mock-sequentie een verlangen om Kratos een mensheid te geven. Net zoals de bijl en zijn gameplay (hier nog steeds effectief) braken met de traditie van volkomen fantastische wapens, waarvan de messen van de chaos en zijn uitzinnige combo’s de symbolen waren geworden. Alleen keerde hij ondanks zichzelf terug naar zijn demonen, naar zijn vervloekte zwaarden en naar de profetieën, die hem weigeren iets te zeggen over zijn lot of de identiteit van zijn eigen zoon.

God of War: Ragnarök: fotoerg goed

Om zichzelf te bevrijden van grote mythologische lotsbestemmingen, moet de geest van Sparta zichzelf dezelfde vraag stellen als alle spelers wanneer hij de verkenning van deze Noordse landen aankondigt: zal hij gedwongen worden een nieuw pantheon te decimeren? En Ragnarök om zijn personage te laten nadenken over zijn eigen verhaal, zijn eigen rol. De dagen van blinde woede liggen definitief achter hem. En dat is onvermijdelijk frustrerend. De bazen zijn bijna allemaal erg netjes en soms extreem episch (de eerste ontmoeting met Thor), maar weinig in aantal. En als het bestiarium een ​​beetje diversifieert, blijft het een beetje repetitief. Meer filosofisch, opa Kratos vestigt zich.

God of War: Ragnarök: fotoKrokodil dandy

Maar hierdoor deconstrueert de sage zijn eigen prestaties. Deze nieuwe God of War herhaalt eerst de problemen van het eerste opus en vervolgens van zijn voorgangers, behalve dat de geest van Sparta en zijn vrienden er tegelijkertijd commentaar op geven. De plot begint opnieuw met een te overwinnen rouwverwerking (en de mega zeurende violen van een Bear McCreary  in zeer goede vorm zorgen ervoor dat we ons onmiddellijk de keel dichtbinden) en onthult overeenkomsten tussen mythologieën (de zusters van het lot vinden hun Viking-equivalent), soms rechtstreeks onderstreept door betrokkene tijdens een boottocht.

Dit was al een van de grote kwaliteiten van de reboot: de optionele avonturen, of ze nu het ecosysteem van een gebied permanent transformeren of de onvermijdelijke collecties aanbieden, maken ook deel uit van de inwijdingsreizen van Atreus en zijn vader. Bij elke monding, op elke oever worstelen ze met hun lot of confronteren ze dat van anderen.

God of War: Ragnarök: fotoDe terugkeer van de verhalen van de boot

God of War: Ragnarök: fotoEen pijl in het hart (vaak letterlijk)

Een evolutie die even subtiel als ontroerend is, waarbij natuurlijk interactie met het kind betrokken is, wat nog belangrijker wordt. Dus als je hem vier jaar geleden niet kon puffen, zal dat waarschijnlijk niet veranderen. Wederom combineert de studio theorie met praktijk. En nogmaals, dit is zowel in zijn voordeel als in zijn nadeel. Inderdaad, de plot vereist dat de speler ook de snotaap belichaamt. Een slimme vooringenomenheid, omdat het letterlijk de behoefte van de ouder om zichzelf te projecteren transcribeert. Behalve dat deze geïmproviseerde fasen de vloeibaarheid van de RPG-structuur een beetje ondermijnen, en bovendien veel minder effectief zijn in termen van gameplay … of zelfs levelontwerp.

Als we daar de geschatte mechanica van magische pijlen en vele andere implementaties aan toevoegen die niet altijd de meest relevante zijn, krijgen we natuurlijk een spel vol gebreken. Het was niettemin nodig om er doorheen te gaan om een ​​​​weddenschap te winnen die niet van tevoren was gewonnen: vernieuw een van de videogamefranchises die het meest afhankelijk zijn van zijn archetypen en breng zijn held officieel en paradoxaal genoeg meer anti tegen het pantheon van de grote figuren van deze kunst.

Onze test is uitgevoerd op PS5. God of War: Ragnarök is vanaf 9 november 2022 beschikbaar op PS4 en PS5.

God of War: Ragnarök: foto

Geef een antwoord