Na enkele maanden proberen om antwoorden te krijgen, hebben onze collega’s van GamesIndustry enkele getuigenissen weten te bemachtigen. Een handvol FromSoftware-medewerkers die met name aan Elden Ring hebben gewerkt, hebben zich eindelijk uitgesproken en blijven anoniem. Alles is natuurlijk niet rooskleurig, maar natuurlijk is niet alles triest bij FromSoftware.

 

Sommigen bekritiseren het bedrijf openlijk, terwijl anderen zichtbaar tevreden zijn om voor zo’n belangrijke box te werken.

 

Crunch en kleine salarissen voor Elden Ring-ontwikkelaars

Onder de grote problemen die werden genoemd, praten ontwikkelaars over salarissen die veel lager zijn dan het industriegemiddelde, wat het leven bijzonder moeilijk maakt in een Tokio waar alles te duur is. Terwijl andere studio’s zoals Altus (die van vergelijkbare grootte is) gemiddeld 5,2 miljoen (36.150 euro) per jaar bieden, zou je bij FromSoftware slechts ongeveer 3,7 miljoen yen (iets minder dan € 24.000) kunnen verdienen. Lagere lonen dan de concurrentie dus, terwijl het bedrijf in het hart van Tokyo zit waar wonen en leven letterlijk een arm en een been kost

 

Als bonus zou de studio achter Elden Ring overuren niet zo goed betalen. Hoewel het volgens werknemers relatief zeldzaam is, kunnen de crunch en uren buiten de traditionele uren voorkomen. Een werknemer verklaart bijvoorbeeld al 2 tot 3 maanden voor de release van het spel “heel vroeg in de ochtend en laat in de avond” te hebben gewerkt. Uren die de normaal gevraagde 8 uur per dag overschrijden, maar “die deel uitmaken van het aanvangssalaris”, aldus bronnen van GamesIndustry.
Een van de ontwikkelaars wijst er ook op dat de gewerkte uren na middernacht nog steeds extra worden betaald, maar tegen slechts de helft van het basisuurtarief, wat ver onder de Japanse normen ligt.

 

Maar een studio waar het goed toeven is?

Zelfs als de getuigen spreken van een zwakkere crunch dan wat we hebben gezien bij andere bedrijven zoals Naughty Dog of Rockstar, is de druk nog steeds aanwezig. Dit lijkt echter geen gebruikelijke en wijdverbreide houding te zijn binnen Fromsoftware. Andere medewerkers die hebben getuigd, beweren bijzonder blij te zijn om voor de studio te werken, waarbij een van hen de weinige crisisperiodes zelfs vergelijkt met “Dark Souls-bazen die moeilijk te verslaan zijn, maar grote voldoening geven als ze worden verslagen”. Anderen gaan niet met de achterkant van de lepel mee en spreken ronduit van een “geweldige ervaring” en een “kans om met getalenteerde en gepassioneerde collega’s te kunnen werken aan kwalitatief hoogstaand AAA”.

Alles is niet rooskleurig in de gebouwen van FromSoftware en de salarissen zijn een beetje laag, maar sommigen lijken hun rekening te vinden en de algehele sfeer van het bedrijf lijkt redelijk goed. Bovendien hadden Bandai en FromSoftware na het daverende succes van Elden Ring verklaard dat alle werknemers snel recht zouden hebben op een definitieve salarisverhoging van ongeveer 50.000 yen (347 euro) per maand.

Geef een antwoord