Waarschuwing: SPOILERS voor Star Trek: Prodigy Seizoen 1, Aflevering 16 – “Preludes” Khan Noonien Singh (Ricardo Montalbán) is al bijna 200 jaar dood in Star Trek: Prodigy , maar Khan’s erfenis van het kwaad veroorzaakt een tragedie voor Dal R’El (Brett Gray). Khan was de machtigste en meest beruchte van de genetisch gemanipuleerde tirannen die eind 20e eeuw een groot deel van de aarde beheersten. Khan en zijn volgelingen ontvluchtten de aarde in 1996 en werden 300 jaar later ontdekt door kapitein James T. Kirk (William Shatner) en de USS Enterprise. Khan kwam naar voren als de gevaarlijkste tegenstander die Kirk ooit heeft gevochten, een onderscheiding die hij zowel in Star Trek’s Prime als in Kelvin Timelines heeft.

Dals droom, die hij deelt met zijn vrienden die deel uitmaken van de buitenaardse tienerbemanning van de USS Protostar, is zich bij Starfleet voegen. Dal realiseert zich echter nog niet dat zijn ontdekking dat hij een genetisch gemanipuleerde Augment is, ervoor zal zorgen dat hij niet door Starfleet wordt geaccepteerd. In Star Trek: Prodigy aflevering 15, “Masquerade”, leerde Dal dat hij de enige in zijn soort is, gefokt door malafide genetici geïnspireerd door Dr. Arik Soong (Brent Spiner) met het DNA van 26 verschillende mensachtige soorten. Maar als Augment is Dal eigenlijk persona non gratain de United Federation of Planets, die harde wetten heeft tegen eugenetica. De Federatie is een diverse en accepterende samenleving die bestaat uit honderden soorten, maar Augments is een van de weinige mensen die ze streng verbieden. Vanwege wat hij is, zal Dal’s droom om deel uit te maken van Starfleet misschien nooit uitkomen.

Khan is de reden dat de Federatie bang is voor genetische manipulatie

De Federatie is bang voor alle genetisch gemanipuleerde mensen vanwege de verwoesting die ze hebben veroorzaakt in de geschiedenis van de aarde, maar het creëren van een andere Khan is wat ze het meest vrezen. Khan personifieert en symboliseert het grote gevaar van eugenetica in Star Trek. Op het hoogtepunt van Khans macht heerste hij over een kwart van de wereldbevolking en over een deel van de aarde dat zich uitstrekte van Azië tot het Midden-Oosten. In staat tot grote welwillendheid, werd Khan beschouwd als “de beste van de tirannen”, maar zijn volk had weinig vrijheid onder zijn dictatuur. Het conflict dat uitbrak tussen de genetisch gemanipuleerde supermensen en de andere naties die hen uit de macht wilden dwingen, werd de Eugenics Wars genoemd. In 1996 ontsnapte Khan met 84 van zijn Augment-volgers van de aarde en gingen ze diep in de ruimte in cryoslaap aan boord van de SS

Star Trek: Strange New Worlds | Understanding La'An's Original Series Ancestor, Khan | Paramount+

Khan’s ontwaken in de 23e eeuw hielp op zijn beurt de angst van de Federatie voor Augments weer aan te wakkeren. Genetische manipulatie werd door de Federatie verboden voor en nadat Khan terugkeerde in 2267 en later de USS Enterprise onder bevel van admiraal Kirk aanviel in Star Trek II: The Wrath of Khan. Het verbod op eugenetica van de Federatie wordt regelmatig genoemd als een manier om de creatie van nog een Khan te voorkomen. Starfleet heeft ook geworsteld met wat te doen met belangrijke Starfleet-officieren waarvan is onthuld dat ze Augments zijn, zoals Lt. Commander Una Chin-Riley (Rebecca Romijn) in Star Trek: Strange New Worlds en Dr. Julian Bashir (Alexander Siddig) in Star Trek: Deep Ruimte Negen.

Kan Dal Dr. Bashir’s DS9 Loophole gebruiken om zich bij Starfleet aan te sluiten?

Een Star Trek: Deep Space Nine maas in de wet kan Dal’s enige redding zijn, zodat hij zich bij Starfleet kan voegen. Toen werd ontdekt dat Dr. Bashir een Augment op DS9 was, was hij bereid om ontslag te nemen bij Starfleet totdat zijn vader, Richard (Brian George), de verantwoordelijkheid op zich nam voor de genetische manipulatie van zijn zoon. Julian had een leerstoornis en liep hopeloos achter op andere kinderen. Hoewel ze wisten dat het illegaal was, lieten de Bashirs Julian als jongen vergroten om hem de kans te geven normaal te zijn; maar Julians verbeteringen maakten hem superieur. Maar omdat Julian nog maar een jonge jongen was, besliste Starfleet dat hij niet verantwoordelijk was voor de daden van zijn ouders.

Dezelfde technische details die de Starfleet-carrière van Dr. Bashir hebben gered, kunnen worden gebruikt om Dal in staat te stellen zich bij Starfleet aan te sluiten. Net als Bashir heeft Dal er niet om gevraagd om via genetische manipulatie te worden gecreëerd, en hij mag niet verantwoordelijk worden gehouden voor de acties van de malafide genetici die hem hebben gemaakt. Het is een argument dat misschien niet steek houdt bij Starfleet, maar voor Dal is het mogelijk zijn beste kans om toegelaten te worden tot de Starfleet Academy in Star Trek: Prodigy.

Geef een antwoord