När de uppmanas att tänka på västernfilmer kommer många omedelbart att dras till Clint Eastwoods filmer där prisjägare spårar hänsynslösa fredlösa men som nyanlända The English bevisar, det finns så mycket mer i genren än så.

Engelskan är den senaste ankomsten till BBC och Prime Video och berättar historien om en aristokratisk engelskvinna som får hjälp på en farlig resa genom vilda västern av en Pawnee ex-kavalleriscout.

Med Emily Blunt och Chaske Spencer i huvudrollerna, lovar serien att bli en av de mest fascinerande bidragen 2022 och eftersom serien utspelar sig i en historisk tidsperiod har många undrat om The English är baserad på en sann historia eller om det helt enkelt är ett skönlitterärt verk.

The English | Brand NEW trailer 🔥 BBC

Det engelska releasedatumet och förhandsgranskningen av handlingen

Engelsmännen galopperade in på BBC i Storbritannien torsdagen den 10 november 2022 och följde den 11 november på Prime Video på andra håll i världen.

År 1890 följer serien den aristokratiska Lady Cornelia Locke när hon försöker korsa vilda västern i hopp om att hämnas sin sons död.

För att hjälpa henne ta sig igenom farorna med det öppna landet är Eli Whipp, en Pawnee ex-kavalleriscout som själv vill göra anspråk på land som han är skyldig från sin tid som militärtjänst.

Både Cornelia och Eli är säkra på sina egna öden men föga inser de att deras öden har sina rötter i ett gemensamt förflutet.

Cornelia Locke (EMILY BLUNT) i The English

Är The English baserad på en sann historia?

Nej, The English är inte baserad på en specifik sann historia och sagan om Cornelia och Eli är rent fiktiv.

Det finns dock delar av The English som är inspirerade av verkliga historiska händelser som skaparna av serien undersökte när de skapade berättelsen.

Ett av de mest framträdande forskningsområdena för serien var Pawnee-stammen och hur medlemmar anställdes som scouter i den amerikanska armén mellan 1864 och 1877 när nybyggare slogs med andra indianstammar som Sioux och Cheyenne.

Skådespelaren Chaske Spencer tar på sig rollen som en av dessa scouter, Eli Whipp, och före seriens ankomst berättade han en del av inspirationen bakom hans karaktär.

”Det som förvånade mig med det jag hittade i manusen är Pawnee-scouterna och hur stolta de var,” förklarade han. ”Det är ett ämne som jag inte var så medveten om och som jag aldrig läst om i indianernas historia.”

”Jag utforskade den aspekten av karaktären och försökte hitta en korrelation där jag kan relatera till det,” fortsatte han. ”De hade en lång historia av att vara väldigt stolta över sitt land och jag ville se till att jag hedrade det i karaktären och för Pawnee-stammen.”

Cornelia Locke (EMILY BLUNT), Eli Whipp (CHASKE SPENCER) i The English

Författare och regissör inspirerades av sitt eget förflutna

The English är skriven och regisserad av Hugo Blick och han blev faktiskt inspirerad att skapa The English tack vare sin egen tidigare erfarenhet av att bo och arbeta i Montana.

”Jag skickades till Montana vid 18 års ålder som ett stabiliserande inflytande,” förklarade han. ”Jag bodde med en vän till familjen, en pensionerad USAF-kapten, olympisk guldmedaljör och en ivrig friluftsman. Han lärde mig att jaga, skjuta, snurra en häst en sorts Will Geer för min Jeremiah Johnson!”

”Vi sågar också trä kommersiellt. Våra kontrakt kom från regeringen för att försörja de mest behövande. Ibland involverade detta ursprungsbefolkningens samhällen”, fortsatte han. ”Vi fick en jaktkompis som jag kallade chefen. Han var ingen hövding. Han kallade mig engelska. Vi var lätta med denna tillfälliga rasism, men ganska snart såg jag att det var en enkelriktad gata med all den tunga trafiken på väg.

”På den tiden verkade reservationen hård och isolerad, särskilt på vintern. Jag hade aldrig sett sådana svårigheter. Så en dag lyfte han och lämnade ett par väskor hos oss tills han kom tillbaka. Det gjorde han inte. Inget att komma tillbaka för. Jag visste aldrig hans riktiga namn, inte heller han mitt. Jag ångrade det. Det här var en kärna för The English.”

Cornelia Locke (EMILY BLUNT), Eli Whipp (CHASKE SPENCER) i The English

The English sänds på BBC Two och iPlayer i Storbritannien medan internationella tittare kan se serien på Prime Video..

 

Lämna ett svar