Guide till diplomati

Från början till slut

I det tidiga spelet slutar din härskare med att göra det mesta av diplomatin åt dig, främst i form av att ”påverka” individer (medlemmar av ditt kungliga hov och utländska ledare, tillsammans med cheferna för olika religioner lite senare).

Du kan dock bara påverka en individ en gång i hans/hennes liv, och när du lyckas kommer du att få en +40 relationsboost. Med tanke på att det finns så många människor som du potentiellt kan påverka, och det faktum att människor tenderar att dö på en ganska regelbunden basis, kommer du faktiskt att kunna påverka mycket oftare än du kanske tror, ​​och det är en extremt praktisk form av tidig speldiplomati.

Den andra stora sak härskare gör för att hantera relationer tidigt är att ordna äktenskap.

Även om du då och då får äktenskapserbjudanden från barbarstammar, den överväldigande majoriteten av tiden, är dessa helt enkelt inte värda att ta. Att gifta sig med en barbar kostar dig inte bara -1 Legitimitet, det medför också en kraftig alternativkostnad. Om du gifter dig med en barbar kan du inte gifta dig med en medlem av en av dina vasallfamiljer eller en rivaliserande nation, vilket betyder att du går miste om de relationsförstärkningar som kommer med det, och japp, du får mer än en.

Du får det första uppsvinget för att arrangera äktenskapet till att börja med, sedan om äktenskapet producerar en arvtagare som står i kö för tronen, kommer du att få ytterligare ett uppsving för det.

Din ambassadör

Den främsta anledningen till att tekniken ”Aristokrati” är så avgörande för din tidiga spelframgång ligger i det faktum att den låter dig utse en ambassadör.

Utan en ambassadör, om du hamnar i ett tidigt spelkrig, har du inget sätt att be om fred, eftersom bara ambassadörer kan göra det, vilket innebär att du är fast i kriget tills nationen du utkämpar bestämmer sig för att släppa ut dig, och det är inte bra.

Den andra anledningen är dock att att ha en ambassadör öppnar dörren till det mest kraftfulla verktyg för relationsbyggande du någonsin kommer att ha till ditt förfogande, åtminstone när det gäller andra nationer: Handelsuppdraget. Förutsatt att du inte använder din ambassadör till något annat, varje gång han eller hon är ledig, bör du skicka ut honom på ett handelsuppdrag med någon.

Du kan till och med skicka ambassadören på handelsuppdrag till människor som hatar ditt mod. De kommer att vägra att handla, men du kommer fortfarande att få möjligheten att ge dem lite pengar och få en relationsboost på +40 (vilket är samma ökning som du får för ett framgångsrikt handelsuppdrag), så handelsuppdrag bör vara din väg- till sätt att förbättra relationerna med dina rivaler.

I det tidiga spelet, var också medveten om att du kommer att bli mobbad. Större, starkare nationer kommer till dig med jämna mellanrum och kräver hyllning.

Tänk på detta som priset för att göra affärer. Om du vill vara kvar i spelet, betala och få dem att betala för det senare.

Så småningom kommer du att vara stark nog att säga nej, men det kommer att ta lite tid.

Ambassadörsuppdrag

 • Fred/vapenvila med stammar eller rivaliserande nationer.
 • Kräv hyllning.
 • Handelsuppdrag.
 • Högsynod (Dina chanser att lyckas i det här uppdraget kommer att öka baserat på din ambassadörs visdomspoäng).

Ambassadörspåverkan

 • Visdom: Ökar kulturen.
 • Karisma: Ökar utländska relationer.
 • Mod: Ökar stamopinionen.
 • Disciplin: Ökar religiösa åsikter.

Din kansler

Lite senare kommer du att låsa upp din kansler (vid Spoked Wheel).

Kansler är din favorit för att hålla familjer lyckliga. Du kan direkt muta dem med gåvor, eller så kan du lugna städer, när du väl har fått det tekniska ”Coinage”.

Att lugna en stad kommer att minska dess missnöje med 1, vilket kommer att ge en motsvarande relationsboost med familjen som kontrollerar staden, och det finns absolut ingen nackdel med att göra detta, så vart tredje år bör du definitivt skicka ut din kansler på en uppdrag, förutsatt att du har resurserna för att göra det.

Kanslersuppdrag

 • Familjegåvor (chansen för framgång ökar baserat på din kanslers karismapoäng).
 • Pacify City (chansen för framgång ökar baserat på din kanslers disciplinpoäng).
 • Fängelse (chansen för framgång ökar baserat på din kanslers disciplinpoäng).

Observera att fängslande av en familj eller religionsöverhuvud tar dem bort från den positionen!

Kanslerns effekter

 • Visdom: Ökar tillväxten per stad.
 • Charisma: Ökar medborgarskap.
 • Mod: Ökar träningen.
 • Disciplin: Ökar pengar.

Din Spymaster

Ännu senare, när du väl undersöker den tekniska ”Portcullis”, kommer du att låsa upp din Spymaster och få ännu fler diplomatiska alternativ. Du kan till exempel mörda problematiska familjemedlemmar eller sätta dem i fängelse om du föredrar det. Du kan stjäla kartorna över dina rivaler, sätta upp spionnätverk och göra hemska saker mot rivaliserande städer, och när du väl undersöker den tekniska ”kartografin” och om en rivaliserande nation är före dig inom tekniken (”lärd” eller bättre), kan stjäla forskning. Avgörande är att du också kan ”förtala” nationer. Detta är ett sätt att använda diplomati som ett svärd, snarare än en sköld.

Om du går i krig med en rivaliserande nation, och han har en trogen allierad, och du är orolig för att behöva bekämpa dem båda, starta en viskkampanj mot nationen du planerar att kämpa för att driva en kil mellan det nation och hans trogna allierade.

De kommer inte att vara allierade på länge, och medan du gör det kan du skicka din ambassadör på handelsuppdrag med din rivals allierade, och så småningom uppvakta den nationen i din cirkel.

När du väl är vänner och han sjuder åt sin tidigare allierade, är det vanligtvis en enkel sak att muta din nya vän att gå i krig med sin tidigare allierade, och du kan följa efter några vändor senare, och förstöra ditt mål fullständigt.

Spymaster uppdrag

 • Infiltrera nation (chansen för framgång ökar baserat på din Spymaster’s Courage-poäng).
 • Slander Nation (chansen för framgång ökar baserat på din Spymaster’s Charisma-poäng).
 • Stjäla forskning (chansen för framgång ökar baserat på din Spymaster’s Wisdom-poäng).
 • Assassinate (chansen för framgång ökar baserat på din Spymaster’s Wisdom-poäng).
 • Etablera lokalt spionnätverk (i en specifik stad).

Observera att upprättandet av ett lokalt spionnätverk i en rivaliserande målstad inte tar bort krigsdimma. Scouten kan ta de första kontakterna åt dig, men om du vill kunna se vad som händer måste du tilldela en karaktär för att hantera nätverket i den staden!

Spymaster Impacts

 • Visdom ökar vetenskapen.
 • Karisma ökar familjeopinionen.
 • Mod minskar missnöjet per stad.
 • Disciplin ökar antalet beställningar du har tillgängliga.

Diplomati är vansinnigt kraftfullt. Förbise eller bortse från det inte, och var mycket uppmärksam på exakt vem du utser till vilken position. Hur du planerar att använda dem i det inlägget kommer nästan säkert att påverka ditt val.

Slutligen, var medveten om att det finns några konkurrerande behov på spel här. Till exempel är det mycket viktigt att hålla familjeöverhuvudena glada och att ge dem jobb i rådet är ett bra och snabbt sätt att förbättra relationerna med dem…

Om du kan hitta andra sätt att komma på god fot med dem, kan du använda dina familjeöverhuvuden för att göra diplomatisk inblandning åt dig, vilket du kanske inte kan göra om du har utsett dem till rådet och lagt ut en order om att skicka dem på något annat uppdrag, så planera saken noggrant!

Familjeförböner

Tidigare nämnde jag att inte alla karaktärer skapas lika, och det är sant. Om du till exempel kan få familjeöverhuvudet ”nöjd” med dig, då kan du spendera 2 beställningar och lite pengar för att be den karaktären att ”gå i förbön” å dina vägnar. Det här fungerar precis som ett ”Inflytande”-uppdrag förutom att familjeöverhuvudet gör det åt dig. Han eller hon kan gå och prata med en karaktär i deras familj och försöka påverka deras åsikter om dig. Om du lyckas förbättras din relation med den personen med +40, vilket följer med dina egna inflytandeinsatser.

Kombinationen kan vara kraftfull och det spelar roll för om du kan få din fru, dina arvingar (särskilt din arvinge), din ambassadör, kansler och spionmästare att bli nöjda så kommer beloppen som de kommer att lägga till den översta raden av din ekonomi att fördubblas. Sedan kan du börja göra samma sak mot stadsguvernörer. Effekten kan bli enorm.

Observera också att samma koncept gäller för religionsöverhuvuden. Om de är nöjda med dig kan de utföra en liknande funktion som går över familjegränserna, förutsatt att karaktären i fråga följer Religionschefens tro.

Allt som allt så har du en långsamt växande men otroligt kraftfull uppsättning verktyg till ditt förfogande för att hjälpa dig att öka din relation med ”nyckelspelarna” i ditt rike.

Sex som ett diplomatiskt verktyg

Detta är en annan sak som inte bör förbises. Ofta får du en händelse som ger dig möjligheten att ta en älskare.

Att göra det kommer att radikalt förbättra din älskares åsikt om dig, men var medveten om att inte alla älskare är skapade lika. Trots det, om du väljer dina älskare noggrant och håller dig till politiskt anslutna individer (familjeöverhuvuden och/eller religioner) kan det ge dig ytterligare ett kraftfullt sätt att påverka andra karaktärer i ditt rike.

Det finns några nackdelar att vara medveten om. Du riskerar att alienera din make om du får reda på det, och du kan ha oäkta barn som kan orsaka dig en del problem, men för det mesta är det här hanterbara problem, så återigen, avfärda inte begreppet helt. Om du gör det, begränsar du i slutändan din diplomatiska räckvidd.

Strategianteckningar om diplomati

Även om diplomati med andra nationer är ganska okomplicerat, kan intern diplomati vara ett mycket komplext metaspel i sig.

Alla karaktärer är inte skapade lika. Familjeöverhuvuden och religionsöverhuvuden är mycket viktigare än de flesta andra familjemedlemmar, så fokusera dina diplomatiska (inflytande) ansträngningar där, och glöm inte att uppmärksamma dina ”Small Council”-medlemmar (make/maka, ambassadör, kansler, spionmästare) ) för om du kan göra dem nöjda, kommer du att skörda ytterligare fördelar baserat på deras statistik.

Statistik spelar roll, så håll ett vakande öga efter alla karaktärer med bra statistik och ge den personen ett jobb, gör sedan allt du kan för att förbättra relationerna med dem.

Kom ihåg att förbättrade relationer med chefen för en religion kommer att få ringeffekter om alla era familjer följer den religionen (så om alla följer judendomen, då kommer en +20 relationsboost med judendomens chef också att ge dig en +20 boost med familjerna som följer det), och om du har familje- och religionsöverhuvuden i ditt hörn, kan de köra förbönsuppdrag för dig för att stärka relationerna med andra, mer problematiska familjemedlemmar, så att du kan förstärka dina diplomatiska ansträngningar.

Slutligen, tänk på varje karaktärs ålder. Vid någon tidpunkt, när karaktärer åldras, finns det minskande avkastning i samband med att försöka förbättra relationer. Om de ändå inte längtar efter världen kan du lika gärna fokusera på någon annan.

Lämna ett svar