I likhet med sina många föregångare är Return to Monkey Island proppfulla av pussel, vilket säkerställer att spelare spenderar lika mycket tid på att tänka som de gör med att peka och klicka. Inte överraskande kanske många av dessa pussel kan hittas på spelets titelö, där spelarna befinner sig under spelets tredje akt.

Deras huvudmål när de är på Monkey Island är att dekryptera kartan som leder till öns hemlighet. För att göra det måste de först avslöja tre delar av LeChucks personliga information; dessa är hans temasång, hans slagord och hans favoritmat. De kommer sedan att kunna använda denna information för att hjälpa Lila att utföra en ritual för att dekryptera kartan och avslöja dess dolda hemlighet.

Hur man dekrypterar kartan till Monkey Islands hemlighet

När de har slutfört den första halvan av Return to Monkey Islands tredje del kommer spelarna att känna till LeChucks temalåt (Do, Do, Mi, Sol, Fa, Fa, Re), hans slagord (Brandish the seven bilges! ) och hans favoritmat (Tentakler med tusenskönasås) och bör också ha en del av den senare i sitt lager. Med det i åtanke kommer de att ha nästan allt de behöver för att utföra Lilas ritual.

Faktum är att det finns en god chans att spelare redan har hittat fyra eller fler av de sex dödskallarna som är utspridda runt Monkey Island, i så fall kan de ta sig direkt över till det gigantiska aphuvudet för att komma igång. Om inte, måste de utforska ön lite mer tills de har det antal dödskallar som krävs. För de som kämpar för att hitta dem är placeringen av de sex skallarna följande:

  1. Längst till vänster på stranden där spelarna först anländer.
  2. På en sten till vänster om ingången till området Giant Monkey Head.
  3. Nära vattnet i området Volcano Beach.
  4. Under vattnet till vänster om LeChucks skeppsankare.
  5. På stranden i Shipwreck-området.
  6. På höger sida av klippplatån i Upp för att se utsiktsområdet.

Närhelst de är redo att börja ritualen bör spelarna ta sig till det gigantiska aphuvudet och börja placera dödskallar på spikarna till vänster och höger om Murray. Om de bara brydde sig om att samla fyra av skallarna, borde de placera en på spiken längst till vänster och de andra på de tre spikarna till höger om Murray. Om de har alla sex, är det ingen skada att använda alla spikar om spelarna vill göra det.

För att få igång saker och ting bör spelare plocka upp det närliggande benet, som sedan kan användas för att konka skallarna. Var och en kommer att göra ett distinkt ljud när de träffas, vilket gör att Guybrush kan använda skallarna för att spela LeChucks temalåt. För att åstadkomma detta bör de slå skallen längst till vänster (Do) två gånger, följt av skallen längst till höger (Mi). Därefter måste de knäppa skallen som är andra från höger (Sol) innan de träffar Murray (Fa) två gånger. Slutligen kan de avsluta med att slå skallen till höger om Murray (Re).

Efter att ha spelat temasången måste spelarna välja LeChucks slagord (Brandish the seven bilges!) från de angivna alternativen och sedan ta en tugga av Tentakler med tusensköna sås som Putra förberedde tidigare genom att välja ”Okej…”-dialogalternativet. Kartan kommer sedan att avslöja sina hemligheter, vilket orsakar en jordbävning tvärs över Karibien. Efter en kort sekvens kommer kartan att ha försvunnit och de tre piratledarna kommer att slå på Guybrush.

Hur man flyr från Monkey Island

Under de närmaste minuterna kommer några saker att hända. Först kommer piratledarna att kasta både Guybrush och Murray från en klippa. Efter det kommer LeChuck och Iron Rose att dyka upp, men efter att ha hånat en svårt skadad Guybrish i några ögonblick, lämnar paret för att jaga hemligheten. Slutligen kommer Guybrushs fru Elaine att dyka upp och snart hittar Murray i något närliggande lövverk.

För en gångs skull är Guybrush faktiskt glad över att se den talande skallen, som bara råkade stjäla kartan till hemligheten medan han var inne i Trents ficka. När man tittar närmare på den nu dekrypterade kartan får den mäktiga piraten veta att Monkey Islands hemlighet ligger hos Voodoo Lady på Melee Island, vilket betyder att spelarna måste återvända till spelets första plats efter brådska.

Elaine förklarar sedan att hon släpptes av på ön, vilket betyder att hon och Guybrush kommer att behöva reparera vraket av Guybrushs första skepp, Sea Monkey, för att kunna fly. Lyckligtvis var det anledningen till att Elaine kom till Monkey Island i första hand och hon tog med sig en Ship Repair Manual för att få det gjort. När de återtar kontrollen ska spelarna ta tag i både manualen och Murray och sedan lämna området för att återgå till kartskärmen.

Om de vill kan spelare bege sig direkt till Shipwreck-området och sedan använda reparationsmanualen på resterna av den sovande apan för att slutföra del 3. Men innan de gör det kanske de vill gå över till det gigantiska aphuvudet och plocka upp de sex Skulls, vilket inte bara kommer att leda till att deras skepp ser mycket coolare ut när de rockar upp på Melee Island, utan också att de får Tight Ship-prestationen.

Return to Monkey Island är tillgänglig nu på PC och Nintendo Switch.

Lämna ett svar