Awowed är ett nytt förstapersons-RPG som tar oss till samma universum som Pillars of Eternity i Eora-miljön. Med realtidsstrider, magi och en stor värld att utforska, ser äventyret ut som Obsidians version av Elder Scrolls. Som ett av de kommande Obsidian-spelen som för närvarande är under utveckling, har vi inte sett så mycket av Avowed sedan det första avslöjandet under E3 Xbox och Bethesda-showcasen tillbaka 2021. Men bara från tillkännagivandetrailern är vi redan glada att se precis hur detta nya äventyr från utvecklaren bakom Fallout: New Vegas och The Outer Worlds formas.

Läs nedan för att ta reda på allt vi vet hittills om Avowed, från dess inställning till dess förväntade lanseringsplattformar och mer.

Vad är Avowed?

Awowed är en ny IP från Obsidian, som avslöjades under Xbox Games Showcase i juli 2021. Det verkar vara ett förstapersons-RPG som liknar Skyrim, med runbaserade magiska krafter och svärdsstrider bekräftade av den korta teaser-trailern. Den utspelar sig i landet Eora, samma inställning som Obsidian använde för dess RPG Pillars of Eternity.

Jobbannonser som hittades i september 2019 (öppnas i ny flik) för Obsidians nästa AAA-projekt talade om ”stridsåtgärder som använder både första- och tredjepersonsanimationer”, med ”förgrenande dialog” och ”dag/natt-cykler”. Detta sätter spelet i liga med Obsidians tidigare RPGs som The Outer Worlds och Knights of the Old Republic 2: The Sith Lords.

Tillåtet releasedatum och plattformar

Vi har ännu inte hört om ett potentiellt släppdatum för Avoved sedan dess första avslöjande 2021. Vi vet dock att förstapersons-RPG kommer att komma till Xbox Series X/S, PC och Xbox Game Pass när den gör det lansera.

Avowed trailer – Vad kan vi lära oss?

Den allra första Avowed-trailern som visades upp vid E3 2021 Xbox-evenemanget introducerade oss till ett varierat medeltida landskap, med början i ett krigshärjat slott som ägs av ett imperium av drottningar och kungar ”som alltid har känt till krig”. Enligt berättelsen har detta imperium nu fallit i ett tillstånd av förfall, förlorat sina eder och gett upphov till en osynlig antagonistisk kraft.

Spelets skurkaktiga monster (skelett är bekräftade!) föddes uppenbarligen ur detta imperiums synder, och spelarkaraktären kommer att möta dem under spelets gång. Frågan som lämnades i slutet av trailern – ”Är en ed värd vikten av en krona?” – antyder att spelarens öde kan vara kungligheter, och de kanske måste konfrontera och ifrågasätta sitt öde när de återuppbygger det fallna imperiet.

Avowed inställning förklaras

En av detaljerna vi vet om Avowed är att den utspelar sig i fantasivärlden Eora, som är den värld som Pillars of Eternity utspelar sig på. Pillars of Eternity är en annan RPG-serie från Obsidian, även om det är ett mer traditionellt isometriskt partybaserat spel, fakturerat som en andlig efterföljare till titlar som Baldur’s Gate och Planescape-serien.

Pillars of Eternity fick en uppföljare i Pillars of Eternity 2: Deadfire 2018, som vidareutvecklade historien om Eora. Det skulle inte vara en dålig idé att kolla in franchisen om du är upphetsad över Avowed, så att du kan jorda dig själv i denna fantasivärld.

Sleuths på Reddit har hittat några små godbitar som ger oss en bättre uppfattning om premissen bakom Avowed. Enligt detta inlägg (öppnas i ny flik) är flaggan som ses i Avowed-trailern relaterad till Woedica, en gudom även känd som ”Oathbinder” som formade Eora men dödades av de andra gudarna som konspirerade mot henne för att vara för mäktig.

Woedica är en av de trosuppfattningar som innehas av Aedyr Empire, en nation i världen av Eora som kan vara där spelet utspelar sig. Berättelsen om Woedica stämmer överens med berättelsen om trailern, där huvudpersonen möter ett öde med brutna eder, ett fallen imperium och potentiella kungligheter.

Intressant nog spottar de översatta Aedyran-runorna på svärdet som ses i trailern ut ”Oathbinder”, enligt ett Reddit-inlägg (öppnas i ny flik).

Det faktum att striden är baserad på svärd och magi tyder på att det kan vara en medeltida prequel till Pillars of Eternity, som inkluderar fler renässanslägen för strid som flintlåspistoler och armborst.

Otroliga rykten

Även om detaljer från Obsidian och Microsoft om Avowed har varit knappa, har det funnits en intressant läcka som fick lite dragning på ResetEra i slutet av juli.

Användaren Sponger postade ett antal djärva påståenden om Avowed som vi kommer att sammanfatta nedan. Se bara till att du tar detta med en rejäl nypa salt, eftersom utan bekräftelse är dessa påståenden ogrundade. Bra att tänka på, oavsett!

Enligt Sponger, (öppnas i ny flik) kommer spelet att vara helt öppet och ”mycket större än Skyrim.” Läckaren säger att spelet kommer att utspelas i The Living Lands of Eora och har ett vädersystem i realtid, samt mod-stöd.

Spelare kommer tydligen att kunna ha följeslagare, slåss mot ”mycket stora” bossar och ta itu med gudar medan de kämpar mot det ”inkommande hotet om tyranni” som ramar in berättelsen. Dialogen lär också vara dynamisk, och läckaren hävdar att Obsidian planerar att ge spelare möjligheten att ”döda alla i spelet.”

Sponger hävdar att från och med juli 2020 hade spelet varit under utveckling i två år och sju månader, med ”cirka 100 personer” som arbetade på det med utrymme att växa. Det sista påståendet är att utvecklarna siktar på slutet av 2022 – början av 2023 som ett potentiellt releasefönster för spelet. Återigen, inget av detta ska tas för nominellt värde – vi kan inte bekräfta eller dementera dessa läckor, och Obsidian har inte avslöjat tillräckligt mycket om Avowed för att bekräfta något av dessa påståenden.


Håll dig uppdaterad med alla släpp i horisonten med vår sammanfattning av nya spel för 2022 och framåt.

Lämna ett svar