Välkommen till Game Rants enorma resurs om allt som har med skräckfilm att göra.

 

Det finns många människor där ute som tycker om en bra skrämsel, och även om vissa människor är väldigt motvilliga till skräckgenren, är det svårt att förneka att det kan vara ganska upphetsande att känna sig rädd. De som söker en adrenalinkick, eller de som längtar efter känslan av en ”fight or flight-respons” när de är bekväma i sitt hem eller på en teater, vänder sig ofta till skräckinnehåll för att få blodet att pumpa och hjärtat att rusa. För att bättre fira denna polariserande genre och hylla allt Skräckrelaterat, har vi satt ihop följande katalog som innehåller ett brett utbud av artiklar spridda över flera genrer och kategorier. Den här resursen kommer ständigt att uppdateras med nya artiklar och guider, så kolla in ofta!

 • Skräck genom åren

Skräckfilmer har skevt och förändrats genom åren, med många regissörer som tänjer på gränserna för varje decennium som kom innan. Det är fantastiskt att se hur mycket den expansiva genren har utvecklats för varje generation som går. Följande artiklar hänför sig alla till skräck som den såg ut under varje föregående decennium.

 • 2020-talet och framåt

 • 2010-talet

 • 2000-talet

 • 90-talet

 • 80-talet

 • 70-talet

 • Skräckklassiker

 • Streamingtjänster

  Det finns många fantastiska skräckfilmer och TV-program som tittarna kan hitta på streamingtjänster. Nuförtiden finns det till och med streamingtjänster med skräcktema, som Shudder.

 • Skräckfilmer som utspelar sig på specifika platser

  Det har släppts massor av skräckfilmer under åren och några av dem utspelar sig på några ganska normala platser, medan andra utspelar sig i rent skrämmande områden. Dessa artiklar hänför sig till samlingar av skräckfilmer med tema kring vissa platser.

 • Monster

  Skräckfilmer har skapat några av de mest skrämmande varelser och monster som någonsin existerat. Vissa filmmonster är så visuellt fantastiska att de kan ge en tittare mardrömmar. Här är en titt på allt som har med monster att göra i skräckfilmer.

 • Slasher Flicks och ”Riktig” skräck

  Skräck kan vara mycket mer skrämmande när det är rimligt. Några av de mest effektiva skräckfilmerna förlitar sig inte på monster, magi eller något orealistiskt. Istället är dessa filmer fyllda med dementa mördare, verkliga scenarier eller till synes möjliga situationer.

 • Övernaturligt & Paranormalt

  Spökhistorier har alltid varit ett bra ämne för bra skräckfilmer. Några av de mest ikoniska filmerna som någonsin skapats, eller de bästa kultklassikerna, härrör från det övernaturliga eller idén om onda spöken som förföljer en specifik plats.

 • Sci-Fi

  Det stora, mörka, tomrummet i rymden är rent ut sagt rysligt. Att inte veta vad som ligger bortom stjärnorna är en stor katalysator för filmskapare, av vilka många har vänt sig till Sci-Fi-genren för att sömlöst blanda dess ofta skrämmande bilder med sina skräckhistorier. Slutresultatet är en myriad av sci-fi-skräckfilmer som gör publiken rädda för att titta upp på stjärnorna.

 • Komedi

  Det är svårt att föreställa sig att genrerna Skräck och Komedi smälter samman bra utifrån, men de lyckas faktiskt komplimentera varandra på ett ganska spektakulärt sätt. Det har varit några roliga (och roliga) skräckspel genom åren som har gett massor av skratt och skräck.

 • Utländsk

  Skräck är ett globalt fenomen och det har funnits några allvarligt nervpirrande titlar skapade av regissörer och talanger från hela världen. Textade filmer och de på ett språk som inte är hemmahörande för tittaren kan vara lika alarmerande (om inte mer).

 • Semester

  De flesta förknippar Halloween med skräck, eftersom det lätt är den kusligaste semestern som finns. Men skräckvisionärer har skapat massor av filmer som utnyttjar helgens sanna skräck, även de som inte infaller den 31 oktober.

 • Anime & Animation

  Det har funnits många fantastiska animerade filmer och Anime skapade under åren som antingen har skräcktema eller faller in i skräckgenren tack vare deras bildspråk. Här är några bra exempel.

 • Animation

  Allt animerat.

 • Anime

  Verkligen hemska skapelser från öst eller saker som faller under Anime-paraplyet.

 • Antologier

  Skräckantologier är ett bra sätt att få ett gäng bra berättelser i ett enda långfilmspaket. Det har skapats några fantastiska samlingar genom åren.

 • Kortfilmer

  Skräckfilmer behöver inte vara långa för att vara riktigt oroande. Några av de läskigaste och mest nervösa skräckfilmerna kan avslutas på några minuter, men lyckas ändå lämna ett långvarigt intryck på tittaren.

 • Psykologisk

  Vissa skräckfilmer är så sinnesböjande och psykologiskt skrämmande att de har skapat sin egen genre. Tittare som letar efter något som handlar mycket mer om de mörker som lurar i människors sinnen, snarare än monster, bör kolla in följande artiklar.

 • Teknologi

  Tekniken har varit oerhört hjälpsam för att främja samhället och hjälpt till att göra människors liv enklare. Det har också blivit ämnet nyligen för många skräckfilmer, som syftar till att visa farorna med att lita på teknik och vad den kan.

 • Uppföljare, prequels och remakes

  Då och då fängslar en skräckfilm publiken så mycket att den lyckas sporra en rad uppföljare, prequels och till och med några nyinspelningar.

 • Allt om karaktärer

  Skräckfilmer har utvecklats till att presentera sin egen unika undergrupp av karaktärer, från ”den sista tjejen” till ”skeptiken”, ”jocken” och många andra stereotyper däremellan. Fans av genren har kommit att uppskatta dessa troper och många regissörer hyllar dem i sina filmer. Här är en utökad titt på några av de bästa karaktärerna i skräckinnehåll, inklusive hjältar, skurkar och till och med komisk lättnad.

 • Skräckskurkar

  Allt om mördare, monster, onda och mer.

 • Hjältar och överlevande

  Allt om hjältar, huvudpersoner och ”slutliga” karaktärer.

 • Alla andra karaktärer

  Listor som hänför sig till alla andra karaktärer och karaktärstyper som finns i skräckfilmer.

 • Skådespelare & regissörer

  Det finns få genrer där ute som är så expansiva, uppskattade och utforskade som skräck. Regissörer och visionärer har drivit på i decennier och gett publik över hela världen nya och annars ofarliga saker att vara rädda för. Många fantastiska regissörer, skådespelare och manusförfattare har enkelt blandat flera genrer för att skapa något av det mest polariserande och alarmerande skräckinnehållet som någonsin skapats, vilket har fått underhållningssugna massor att tigga om mer.

 • Direktörer

  Allt om regissörerna som har blivit kända för sina skrämmande filmer.

 • Ingående om specifika filmer

  Det finns många fantastiska skräckfilmer där ute som verkligen gör intryck på publiken. Här är en närmare titt på några djupgående analyser av specifika skräckfilmer.

 • Citat

  De bästa filmerna är de som är oändligt citerbara. Vissa filmer är så inflytelserika för publiken att de ofta kommer att citera scener eller karaktärsskämt i årtionden efter att filmen officiellt sänds. Skräckfilmer är inte främmande för detta fenomen och vissa skräckfilmer har några absolut kraftfulla, stickande och rent ut sagt lustiga repliker.

 • Studiospecifik

  Vissa studior producerar huvudsakligen skräckinnehåll eller har blivit kända för sina skrämmande filmer. Följande artiklar fokuserar på innehåll från specifika produktionsbolag.

 • Tv program

  Filmer är inte det enda som fängslar skräckfans. Det har skapats många fantastiska skräckbaserade tv-serier under åren, med några av dem som till och med har gett upphov till flera säsonger eller sina egna äventyr i långa spellängder.

 • Allt annat

  Vi är stora skräckfans, vilket betyder att det finns massor av artiklar som har skrivits här om genren. Tyvärr är vissa av dem lite svårare än andra att ”klassificera”. Det här avsnittet är helt slumpmässigt, tillägnat all skräckgodhet som egentligen inte passar någon annanstans.

Lämna ett svar