Efter att ha slutfört Prelude kommer Return to Monkey Island- spelare att befinna sig på Melee Island. Liksom i flera av seriens tidigare avsnitt utspelar sig en stor del av spelet här, inklusive hela del 1. Tack och lov är det en ganska enkel ö att navigera, även för de som är nya i Monkey Islands värld.

Huvudsyftet med Return to Monkey Islands första del är att hitta ett sätt att ta sig till den titulära ön, vilket innebär att hitta ett sjövärdigt skepp och en besättning som är skicklig nog att bemanna den. Tack vare en ganska lyckosam vändning av ödet behöver spelarna faktiskt inte oroa sig för mycket, eftersom någon annan redan har gjort allt det hårda arbetet. De kommer dock att behöva slutföra två ganska utmanande mål för att framgångsrikt kunna segla.

Hur man hittar ett skepp

När spelare först får kontroll över Guybrush, kommer de att tala med Melee Island-utkiken, som seriefans utan tvekan kommer att känna igen från tidigare Monkey Island- spel. Han kommer att förklara att LeChuck är i stan och också hoppas kunna spåra Monkey Islands hemlighet innan han rekommenderar att Guybrush pratar med de tre piratledarna på SCUMM Bar för att säkra finansiering för en expedition.

För att nå SCUMM Bar behöver spelarna helt enkelt gå nerför backen och följa hamnen till höger, och se till att kolla in Carlas RE-ELECT-affisch när de passerar den. Väl inne i baren ska de ta den röda triviaboken från bordet nära ingången och sedan gå till höger och leta efter de tre kungliga piraterna. Tyvärr är dessa nya piratledare långt ifrån lika tillmötesgående som de tidigare och kommer direkt att vägra stödja Guybrushs planer.

När Guybrush protesterar, kommer en av piratledarna att föreslå att gå med i LeChucks besättning när han är på väg till exakt samma plats. Det är faktiskt ingen dålig idé, så spelare bör bege sig ut och över till spökskeppet till vänster om SCUMM Bar för att se hur lönsamt detta är. Efter ett kort samtal med fartygets kvartermästare Iron Rose får de veta att besättningen fortfarande inte är en Swabbie. De dåliga nyheterna är att Guybrush kommer att behöva hitta en mopp och även ett sätt att dölja sig om han ska ha någon chans att säkra positionen.

Hur man får en mopp

För att lära sig mer om att hitta en mopp bör spelare gå tillbaka till SCUMM-fältet och genom dörren längst till höger. Här hittar de SCUMM Bar-kocken, som kommer att avslöja att spelare kommer att behöva göra sin egen mopp genom att skära ut ett mopphandtag från det sällsynta mopphandtagets träd. Tyvärr kan han inte ange den exakta platsen för trädet, men strängen genom dörren till höger kommer åtminstone att vara en utmärkt mophead när spelare så småningom spårar det.

Därefter bör spelare ta sig till Voodoo Shop på Low Street för att få lite användbar information och tipsboken. Efter att samtalet är slut ska de också ta Kniven och Förlåtelsegrodan från träbordet och Skallen från baksidan av butiken. På Low Street bör spelare ta en stund att läsa plaketten under statyn av Carla för att lära sig att hon kämpade tappert i Santo Domingo och sedan bege sig in i Wally’s Maps-n-More.

Om de vill kan spelare låsa upp Cartography Nerd-prestationen genom att interagera med alla kartor i butiken, även om de får en ny chans att göra detta i del 4 om de hellre vill vänta. De kommer dock att behöva fråga Wally om att göra en karta till moppträdet, som han kommer att svara att han bara kan göra om Guybrush ger honom ett prov av träet. Spelare bör sedan hjälpa sig till Monoklen på skrivbordet innan de går ut igen.

Därefter bör spelare återvända till SCUMM Bar, där de kommer att hitta två nya kunder som väntar inuti. En av dem är Cobb, som spelare upprepade gånger kan fråga om LOOM för att låsa upp Fan Service-prestationen. Den andra är en kund som har bett kocken att förbereda en mystisk måltid som innehåller ”ingredienser”. Om spelarna pratar med kocken och den svåra middagen får de veta att han nyligen serverades måltiden på guvernörens herrgård, vilket är dit spelarna borde gå härnäst.

För att nå guvernörens herrgård måste spelarna passera Low Street och sedan High Street, då de kommer att hitta det de letar efter. Men när de passerar High Street kanske de vill gå in i fängelset och använda monokeln på den lilla skriften under låset på Otis fängelsecellsdörr för att få serienumret. De kan sedan ge detta till låssmeden i byggnaden mittemot för att få fängelselåsnyckeln och sedan använda denna för att befria Otis och låsa upp Hey Wait! prestation.

Väl framme vid herrgården kommer spelare att få en chans att ägna sig åt en plats av förolämpningssvärdsstrid med Carla, Sword Master som blev guvernör på Melee Island. När de är klara med att komma ikapp henne bör de fråga om de kan ha gosedjursleksaken som finns på stolen till höger om henne och sedan ta en stund för att undersöka bokhyllan till vänster om trappan för att hitta den gula ”Ingredienser ” bok.

Om de frågar om att få låna den kommer Carla att avslöja att hon fortfarande är arg över den sista boken som Guybrush lånade och aldrig returnerade, och trots hans bästa halvhjärtade ansträngningar vägrar hon att förlåta honom. Lyckligtvis har Guybrush en förlåtelsegroda i sitt lager, och att kombinera detta med Guybrushs State of the Art-penna kommer att tillåta spelare att skriva ett personligt meddelande. När de uppmanas bör de välja följande alternativ:

  1. Kära Carla,
  2. Förlåt för att jag tappade boken jag lånade.
  3. Jag värdesätter att du är dedikerad till hängivenhet…
  4. … vilket framgår av dina handlingar på Santo Domingo.
  5. Jag har implementerat ett påminnelsesystem för mig själv.

Efter att ha fyllt i grodan bör spelarna lämna över den till Carla för att få hennes förlåtelse. Det är viktigt att notera att de tredje och fjärde alternativen endast kommer att vara tillgängliga om spelarna kollade in Carlas RE-ELECT-affisch nere vid hamnen respektive plaketten under statyn av henne på Low Street, så spelarna kan behöva gå och göra det om det gjorde de inte tidigare. Förutsatt att de gjorde det, kommer de nu att kunna låna Carlas kokbok.

Med kokboken nu i sin ägo bör spelarna ta sig tillbaka till SCUMM Bar och lämna över den till kocken. Han kommer då att vara så upptagen med sin matlagning att han inte kommer att märka om Guybrush använder kniven med sin mopps handtag för att skära ut en Slither of Wood. Spelare kan också försöka stjäla hans mopp vid det här laget och kommer att låsa upp Mop Heist-prestationen genom att göra det, men han kommer alltid att ta tillbaka den när Guybrush försöker lämna stången med den.

När spelare har träprovet bör de ta över det till Wally för att få kartan till moppträdet. De kan också hjälpa sig själva till en annan monokel och kombinera den med den de tog tidigare för att få dubbelmonokeln. Detta kommer att göra det möjligt för Guybrush att läsa ännu mindre texter och kommer att vara mycket användbar på flera punkter under Return to Monkey Island. För nu bör dock spelarna återgå till uppgiften.

För att kunna använda kartan måste de gå över till skogsområdet, som kan nås via huvudkartskärmen. Det finns några olika sätt att nå den här skärmen, varav ett är att ta vägen till höger om Governor’s Mansion. Väl i skogen bör spelare gå djupare in i Deep Dark Forest-området och sedan ta en stund att undersöka sin karta.

Wallys karta kommer att avslöja att spelare måste ta vägen till höger, vänster, vänster respektive mitten för att nå moppträdet, men innan de gör det bör de använda kniven med den konstiga gröna växten för att få en köttätare Plantera för senare. De kan sedan följa kartan till moppträdet och använda kniven för att tälja sig sitt alldeles egna mopphandtag.

Det finns fyra olika saker som spelare kan använda som en mophead, varav tre redan borde finnas i deras lager. Genom att kombinera mopphandtaget med antingen snöret, gosedjuret eller skallen kommer moppen att slutföras där och då. Alternativt kan spelare bege sig till varvets område via kartan och använda svampen som finns nära vattnet. Spelare kan låsa upp Mop Top-prestationen genom att använda alla fyra mopheads, även om de måste göra detta på fyra separata genomspelningar eller spara och ladda om efter att ha kombinerat föremålen.

Hur man döljer Guybrush

Spelare borde redan ha den dubbla monokeln och den köttätande växten, vilket betyder att de redan är på god väg att hitta den perfekta förklädnaden för Guybrush. Nästa steg innebär att gå över till Museum of Pirate Lore, som finns i skogsområdet. Väl där bör spelare använda den dubbla monokeln med vitrinlåset för att få ett annat serienummer och sedan gå in i butiksrummet på baksidan av museet och ta Cracker Mix.

Precis som med det senaste serienumret kan det här tas till låssmeden på huvudgatan för att få en nyckel till displayen. Spelare kan också ge henne kexblandningen, vilket kommer att resultera i att hon låter Guybrush ta kexen på tallriken under papegojan. Därefter måste de återvända till museet, mata papegojan en kex och sedan snabbt låsa upp montern med nyckeln och stjäla ögonlappen inuti.

Tyvärr, om spelare försöker använda ögonlappen, kommer de att upptäcka att den har förlorat all sin magi, så de måste hitta ett sätt att ladda om det. Som tur är, som så ofta är fallet i Monkey Island- spel, har Voodoo Lady svaret, så spelare bör återvända till Voodoo Shop på Low Street och be henne ta en titt. Hon kommer att be Guybrush om Bite of a Thousand Needles, då spelarna kan lämna över den köttätande växten som de hittade i Deep Dark Forest och låta henne göra sitt.

När ögonlappen nu fungerar igen är spelarna redo att återvända till hamnen och ta sig mot LeChucks skepp. Medan de fortfarande är utom synhåll för skeppets kvartermästare bör de sätta på sig ögonlappen för att förvandlas till zombie Guybrush och sedan visa henne moppen. Detta kommer att resultera i att Guybrush anställs omedelbart och att fartyget seglar mot Monkey Island.

Return to Monkey Island är tillgänglig nu på PC och Nintendo Switch.

Lämna ett svar