Del 4 av Return to Monkey Island är den överlägset längsta i spelet, med spelare som behöver slutföra en mängd olika överlappande uppgifter genom att hoppa mellan flera olika öar och platser. Även om uppgifterna i sig är enkla nog på papper, är det allt annat än att ta reda på hur man ska slutföra dem.

För att slutföra del 4 av Return to Monkey Island måste spelarna hålla reda på flera mål, samtidigt som de löser några av seriens tuffaste pussel hittills. Med rätt tillvägagångssätt och viss noggrann planering bör dock spelare kunna hitta alla fem gyllene nycklarna utan alltför mycket problem.

Return to Monkey Island: Del 4 (Saker blir komplicerade)

Vid ankomsten till hamnen ska spelarna prata med SCUMM Bar Chef och försöka ta tillbaka matlagningsboken. Han är dock inte villig att skiljas från det än, så för tillfället kan spelare ta sig till Voodoo Ladys butik och prata med henne om hemligheten. När samtalet är slut kommer det att gå utåt leda till att Guybrush springer in i Widey Bones, den gamla damen som tidigare kunde ses luta sig ut genom ett andra våningsfönster i High Street-området.

Widey kommer att förklara var Guybrush kan hitta de fem gyllene nycklar som behövs för att låsa upp hemligheten, varav en råkar vara i hennes ägo. Men hon kommer inte ens tänka på att lämna över den förrän Guybrush har hittat två eller fler nycklar, så spelare bör fokusera på de andra fyra nycklarna för nu. Innan spelare börjar leta efter dem vill de dock gå till Wallys butik och be honom om en karta över havet.

Därefter bör spelare gå till den nyöppnade fiskbutiken, som finns i High Street-området mittemot låssmeden. Inuti kommer Guybrush att se några bekanta ansikten, samt en röd flagga som en gång ägdes av en av de andra Golden Key-innehavarna, Bella Fisher. När du frågar om flaggan kommer spelarna att få veta att den nu tillhör ett halvhemligt sällskap av sportfiskare som kallas Chums. Om Guybrush ber om att få vara med, kommer han att få ett speciellt fiskedrag samt lite råd om berättande.

Att visa detta lockbete för andra Chums-medlemmar och sedan dela en berättelse med dem kommer att leda till att Guybrush får fler berättande råd. Efter att ha fått råd från fem olika medlemmar kommer han att bli en högt uppsatt kompis och kommer att kunna ta flaggan. De första Chum-spelarna bör prata med är piraten utanför SCUMM Bar, som kommer att ge några råd om hur du ska sätta scenen. Medan de är här bör spelare ta den exotiska drinken till vänster om honom innan de går tillbaka till fiskaffären.

Väl där kan de fråga de två piraterna vid bordet om den närliggande blåsfisken, vilket leder till att de förklarar att de använder dem för rapningstävlingar som ger Guybrush en chans att vara med. Innan spelare accepterar inbjudan bör de ta en slurk av den exotiska drinken. Detta kommer att tillåta dem att vinna tävlingen med lätthet, för vilken Guybrush tilldelas en Blowfish. Om spelare väntar för länge kommer den exotiska drinken att bli dålig, så de kan behöva gå tillbaka till hamnen och ta en till om detta händer.

Eftersom de redan är i grannskapet bör spelare besöka låssmeden och visa henne lockelsen att få råd om dramatiska slut. Genom att titta runt och chatta lite med henne kan de också lära sig att hennes mamma var ingen mindre än Gamla fru Smith, som bara råkade äga en av de fem gyllene nycklarna.

Gamla mrs Smith lämnade nyckeln till sin dotter i sitt testamente, fastän låssmeden aldrig hann hämta den. Som ett resultat var det planerat för förstörelse, enligt den protesordning som hon fortsätter att överlämna till Guybrush. Spelare bör också gå över till fängelset vid det här laget och fråga Otis vad som hände med Stan eftersom de kommer att behöva hans hjälp lite senare.

Det finns inga fler nycklar eller Chums-medlemmar på Melee, men det finns en annan av Bella Fishers flaggor. Den kan hittas på museum of pirate lore i montern från vilken Guybrush stal ögonlappen i del 1. Spelare bör mata kex till de två papegojorna och sedan snabbt använda vitrinnyckeln för att stjäla flaggan. Vid närmare inspektion verkar det dock som att den här är en kopia, så de måste gå in igen och leta efter den äkta varan.

Den här gången bör spelare avstå från att mata papegojorna så att de larmar museets kurator när Guybrush låser upp vitrinskåpet. När detta händer kan de snabbt ta sig till förrådet på baksidan av museet och byta ut den riktiga flaggan mot repliken de stal för ett par ögonblick sedan. Medan de är här kan de också lämna över diktboken som de fick från Gullet i del 3 för att låsa upp Promise Keeper-prestationen.

För närvarande finns det inte mycket annat att göra på Melee Island, så spelare bör bege sig till hamnen och ta sig ut till havet. De kommer att vilja besöka Scurvy Island först och bege sig till campingen norr om ön för att leta efter Elaine. Hon är inte där, men spelare kan hitta en inramad tavla och en anteckning på hennes skrivbord. Den förra kommer att komma väl till pass senare, medan den senare kommer att avslöja hennes exakta plats när den har undersökts.

Efter att ha hittat Elaine bör spelare prata med henne om skörbjuggsprojektet för att ta emot Scurvy Flyer och sedan ta några av de närliggande Limes. De kan också visa henne fiskedraget för att få råd om hur man lägger till ytterligare detaljer till sina berättelser, varefter de är bra att gå. Deras nästa stopp är ön Brrr Muda uppe i norr, även om de kommer att bli stoppade vid en kontrollpunkt för skörbjugg innan de når ön.

Efter att ha visat tulltjänstemannen att de bär limefrukter måste spelarna fylla i ett tullformulär. Tack och lov är det mycket enklare än det ser ut först, med spelare som faktiskt bara behöver kontrollera den femte och sista rutan och sedan signera den för att tillåtas passage. Det är okej att fylla i några av de andra rutorna också, förutsatt att spelare inte kontrollerar någon av de som avslöjar att Guybrush är en pirat.

När de väl anländer till Brrr Muda ska spelarna bege sig till domstolsbyggnaden, som är byggnaden längst till vänster. De kan sedan visa bouppteckningen för domaren (som bara råkar vara killen från skörbjuggsinspektionen), varefter de får sin första gyllene nyckel. Därefter bör de resa till öns centrum och besöka isbrottet.

Att visa vakten här Chums fiskedrag kommer att resultera i att spelarna lär sig att använda speciella metespråk för att förstärka sina berättelser lite. De kan fråga om att besöka Stan i det hårda arbetslägret också, men vakten kommer att kräva bevis på att Guybrush och Stan faktiskt är vänner, vilket spelare inte kommer att kunna tillhandahålla vid det här laget.

Innan de lämnar Brrr Muda bör spelare gå över till isslottet på västra sidan av ön. Där kommer de att kunna hitta lite ved och några tändstickor och även lära sig om drottningens gyllene nyckel. Om Guybrush frågar om att bli drottning får han veta att han måste slå den regerande drottningen i tre olika tävlingar. Även om det är omöjligt att vinna någon av dem direkt, bör spelare utmana henne till en ändå för att få tillgång till rådhuset. Det spelar ingen roll vilken.

Efter att ha förlorat utmaningen bör spelare ta sig till området överst i trappan till vänster, där Intelligenstävlingen äger rum. Innan de ringer triangeln för att börja tävlingen måste de dock placera veden i den öppna spisen och sedan tända veden med tändstickorna. Detta kommer att få den närliggande istappen att börja smälta, vilket kommer att vara användbart under tävlingen.

Med elden nu flammande bör spelare ringa triangeln för att börja Contest of Intelligence, som tar formen av ett tjugoandra algebratest. Någon gång under testet kommer en droppe vatten att falla ner i hinken och distrahera drottningen, vilket ger spelarna ett kort fönster där de kan byta runt de två testpapperna utan att hon märker det. Att göra det kommer att leda till att den mäktiga piraten vinner tävlingen, till stor bestörtning för drottningen.

Spelare kommer inte att kunna slå henne i någon av de andra två tävlingarna just nu, även om de borde göra en poäng av att besöka rummet till vänster, där Contest of Heartiness äger rum. Här kommer spelarna att behöva läsa tävlingsskylten bakom bordet och göra en anteckning om vad dagens fisk är. Det varierar från playthrough till playthrough, så de kommer inte att kunna leta på nätet för att ta reda på det.

Vid det här laget bör spelare ta sig tillbaka till Melee Island och gå över till den tidigare platsen för Stan’s Previously Owned Vessels där Guybrush hittade svampen i kapitel 1. På grund av jordbävningen som inträffade efter att kartan dekrypterats till hemligheten, var fronten av trähytten har totalförstörts, vilket gör att spelarna kan ta tag i både tandborsten och bilden som finns på bordet inuti.

Innan de lämnar Melee bör spelare gå tillbaka till fiskaffären på High Street, där de måste fråga innehavaren om dagens fisk som stod på tävlingsskylten i Brrr Muda. Om du gör det kommer spelarna att få en låda med fisk, varefter de kommer att vilja gå över till guvernörens herrgård. Att prata med Carla kommer att avslöja att regeringen är i kris och helt sönder, även om de fortfarande delar ut IOUs.

Spelare bör fråga om att få en IOU för katastrofhjälp och välja alternativet ”Jag vill återuppbygga lokala företag” när de uppmanas. De kan sedan ge detta till kocken vid hamnen för att återta matlagningsboken, vilket gör att de kan lämna tillbaka den till Carla. Med boken tillbaka kommer hon att bli glad om Guybrush lånar en till, så spelare bör ta ett exemplar av The Endless Tale of the Voyage that Would Not End och sedan bege sig till LeChucks skepp.

Här kan de visa lockelsen till Apple Bob för att få sina sista berättarråd, varefter han kommer att rekommendera att återvända till fiskaffären och berätta historien för de tidigare piratledarna. Spelare kan också ge Apple Bob sitt nyligen förvärvade exemplar av The Endless Tale of the Voyage that Would Not End för att ta emot Flambes skämtbok , som kommer att vara väldigt praktisk för en av försöken på Brrr Muda. Innan de går dit bör spelare bege sig ner till köket och stjäla Putras nyligen fyllda shaker av Demon Pepper.

Guybrushs nästa stopp bör vara Scurvy Island och platsen med måsen inte långt från Elaines läger. Spelare bör kombinera Demon Pepper med lådan med fisk för att få Spicy Fish och sedan kasta en bit av den till den arga fågeln. Detta kommer att få den att flyga bort från sitt bo, vilket gör att Guybrush kan fånga bilden av sig själv som måsen hade skyddat.

Därefter måste spelarna återvända till stadshuset i Brrr Muda. Först ska de göra ett besök i rummet till vänster och använda lådan med kryddig fisk med hinken och sedan gå tillbaka in i stora hallen och genom dörren i norr. Att ringa triangeln här kommer att börja Contest of Seriousness, där Guybrush måste få drottningen att skratta. Efter att ha hört hennes skämt och valt ett sarkastiskt svar kan spelarna använda skämtboken om drottningen och välja något av alternativen för att gå segrande ur tävlingen.

Innan de lämnar Brrr Muda bör spelare gå tillbaka till Ice Quarry och sedan undersöka bildramen i sitt inventarium. De måste sätta bilden av Stan till vänster och bilden av Guybrush till höger och sedan visa den för vakten för att komma in. Spelare kan sedan visa Stan Elaines flygblad och sedan fråga honom om att fly för att ta emot domarens order. Innan de går genom den närliggande tunneln kanske de vill låsa upp den tandvårdssamaritanska prestationen genom att ge Stan sin tandborste.

Vid det här laget bör spelare ta sig tillbaka till Melee Island och besöka de tidigare piratledarna i fiskaffären på High Street. Förutsatt att han har fått råd av alla fem vänner, kommer att dela en berättelse med mannen bakom disken att leda till att Guybrush blir en högt uppsatt vän och att Trophy Fisher-prestationen låses upp. Spelare bör sedan fråga efter flaggan, samt en ersättningslåda med fisk.

Uppmärksamma spelare kan ha lagt märke till en liten ö till vänster om Guybrushs havskarta, vilket är dit spelarna ska gå härnäst. På Barebones Island kommer de att träffa Stans före detta revisor Ned, som verkligen ogillar sin tidigare arbetsgivare. Om spelare visar honom Judge’s Order, öppnar han den närliggande kistan och lämnar över en Sachel full av fördömande bevis. Om spelare lämnar och sedan går in i området igen efter att ha mottagit bevisen, kommer de att upptäcka att Ned inte längre är här, vilket tillåter dem att ta hans bild också.

Spelare kan nu ta sig tillbaka till Brrr Muda och besöka domstolsbyggnaden. Istället för att bara visa hela väskan för domaren, borde de istället rota runt inuti för att ta emot Stan’s Financial Records och Ned’s License. De måste sedan kombinera det senare med bildramen, placera licensen till vänster och bilden av Guybrush till höger.

När allt är klart kan spelarna visa Stans register för domaren och använda den inramade licensen för att lura honom att tro att Guybrush faktiskt är Ned. Guybrush kommer sedan att behöva underteckna ett juridiskt dokument som bekräftar att han är den han säger att han är, varefter domaren kommer att överlämna ett förlängt straff för Guybrush att leverera till Stan. Innan du gör det bör dock spelarna göra en sista resa till stadshuset.

Precis som vid två av deras tidigare besök måste de besöka rummet där Contest of Heartiness äger rum. Men den här gången kan de faktiskt ringa triangeln eftersom de har allt som behövs för att slå drottningen. Efter att hon tagit en av de kryddiga fiskarna ur hinken bör spelarna använda den färska lådan med fisk i sin bransch med Guybrushs tallrik. Han kommer bara att kunna ta två tuggor, men det här är mer än drottningen, som helt enkelt inte kan hantera den kryddiga Demon Pepper.

När tävlingen är över kommer Guybrush att krönas till drottningen av Brrr Muda inför en skara av hans nya undersåtar. Men när han har fått nyckelkronan, river han den i bitar, vilket låter honom lägga vantarna på den andra gyllene nyckeln. Brrr Mudan-folket är inte så nöjda med detta, men efter att Guybrush förklarat att han gör slut på monarkin och börjar dela ut nycklar till vanliga människor, verkar de förlåta honom ganska snabbt.

Innan de lämnar Brrr Muda bör spelare stanna in och se Stan och visa honom den nya domarens order. När han lärde sig att han nu står inför tio år av hårt arbete ändrar han sig snabbt om att fly, varefter spelarna kommer att kunna använda dubbelmonokeln med Stans bojor för att få ett annat serienummer.

Innan Stan springer, bör spelare ta sig över till Terror Island där det finns några viktiga föremål som måste plockas upp. Först bör spelare gå till området Mysterious Clearing och ta lampan. Därefter vill de besöka Unlucky Place och ta Silver Key från skelettet. Slutligen bör de bege sig till den vridande stigen, där de kan använda kniven för att bända av skylten från den låsta porten.

Efter att ha tagit bort skylten kommer spelare att kunna använda nyckeln för att öppna porten. Området inuti är alldeles för mörkt, men spelare kan använda tändstickorna för att tända lyktan och lysa upp vägen framåt för att nå några krokiga passager. Det spelar egentligen ingen roll vilken väg de går här, eftersom syftet inte är att framgångsrikt navigera i tunnlarna, utan istället att hitta de fem nyfikna anteckningarna som förklarar hur man gör det.

När de har alla fem anteckningarna bör spelarna låta Guybrush läsa skriften på skylten som kommer att teleportera honom tillbaka till porten. Innan de går in igen bör de ta en titt på anteckningarna. Var och en har en symbol på sig och hänvisar till en årstid, med en som nämner att våren kommer igen. Spelare bör placera dessa i kronologisk ordning (vår, sommar, höst, vinter, vår igen) och sedan göra en anteckning om symbolerna.

När de väl har räknat ut rätt ordning ska spelarna gå tillbaka in och navigera genom tunnlarna med symbolerna bredvid varje tunnel som motsvarar symbolernas ordning på de märkliga anteckningarna. Liksom många av de andra pusslen i Return to Monkey Island varierar dessa symboler från genomspelning till genomspelning, så spelarna kommer att behöva använda anteckningarna i sitt lager istället för att försöka leta online efter den exakta lösningen.

Att följa tunnlarna kommer att leda spelarna till något som kallas Pit of Agony, där spelarna måste ta ett språng av tro till höger. Detta kommer att få Guybrush att falla i ett djupt vatten, vilket kommer att släcka hans lykta och lämna honom i totalt mörker. Lyckligtvis kommer den mäktiga piraten att transporteras tillbaka till ingången till tunnlarna genom att läsa skriften på skylten igen.

Tråkigt nog är vanliga lågor ingen match för vattnet, men detsamma kan inte sägas om demonslågor. Spelare bör därför lämna Terror Island och göra ett besök på LeChucks skepp, där de hittar Flambe som sover uppe i kråkboet. De kan sedan använda lampan tillsammans med hans huvud för att tända den igen med vattentåliga demoniska lågor.

Medan de är här bör spelare gå ner till lastrummet för att leta efter den gyllene nyckeln som Iron Rose stal från Widey Bones lite tidigare. Hon har gömt den i en spökkyckling, så spelarna kommer att behöva naturen för att ta sin gång. Tack och lov kan de påskynda processen genom att mata den med lite kycklingfoder från säcken nära stegen och sedan lämna och gå in i lastrummet igen för att få spökkycklingen att passera den tredje gyllene nyckeln.

Medan de handlar om nycklar bör spelare besöka låssmeden igen och ge henne serienumret till Stans bojor för att få en Shackle Key. Om de råkade få serienumret för bojorna på däcket på LeChucks skepp i del 2, är det nu också ett bra tillfälle att lämna över det, eftersom att ha en extra Shackle Key kommer väl till pass under spelets sista del.

Med bojanyckeln i handen kan spelare återvända till Stan på Brrr Muda och använda den för att hjälpa honom fly. De kommer sedan att hitta sig själva tillbaka på Scurvy Island, där de måste välja mellan några dialogalternativ för att hjälpa Stan att designa om Elaines flygblad. Så småningom kommer både Stan och Elaine att lämna, vilket låter Guybrush hjälpa sig själv till New Scurvy Flyer.

Spelare bör ta flygbladet till skeppet som är på drift i det nedre högra hörnet av sjökartan. Att prata med piraterna ombord kommer att avslöja att de alla har skörbjugg och inte tillåter någon annan att gå ombord. Att lämna över flygbladet och sedan ett par lime kommer att lindra deras oro, men låter Guybrush klättra ombord och hjälpa sig själv till den tredje och sista Bella Fisher Flaggan. Spelare kan sedan kombinera de tre flaggorna i sitt lager för att avslöja en ny plats inte långt från det drivande skeppet.

Väl på den här nya platsen måste spelare sänka ankaret och sedan använda blåsfisken i sitt inventarium så att det är helt uppblåst. Om de dyker ner i vattnet kommer Guybrush så småningom att avslöja att det är för djupt och att han måste vända tillbaka, men att andas in luften i blåsfisken här kommer att fylla på hans lungor och låta honom nå havsbotten. Där hittar han Bella Fishers gyllene nyckel fäst på framsidan av hennes skepp.

Med fyra av de fem gyllene nycklarna nu i handen bör spelare ta sig tillbaka till Terror Island och genom porten i Twisting Path-området. De kommer att föras direkt till Pit of Agony och bör återigen dyka ner i vattnet. Tack vare de demoniska lågorna kommer lyktan att förbli tänd den här gången, vilket gör att spelarna kan gå till höger och komma ut ur vattnet. Om de fortsätter att gå höger, kommer de så småningom att falla av en avsats och ner i en djup grotta, där de hittar Herman Toothrot och den sista gyllene nyckeln.

Om spelare försöker ta Guldnyckeln med våld kommer Herman och Guybrush att hamna i ett slagsmål, vilket kommer att leda till att lyktan släcks och grottan kastas in i totalt mörker. Lyckligtvis råkar Guybrush bara ha ett magiskt tecken som kan teleportera honom tillbaka till porten, så spelare bör använda detta för att fly. Tyvärr kan han inte ta Herman med sig.

Med alla nycklar nu i sin ägo kommer spelare automatiskt att tas tillbaka till Melee Island och bör ta sig till voodoobutiken. De kan sedan använda de fem nycklarna för att låsa upp skåpet, inuti vilket finns en låst kista som innehåller hemligheten. Hur han än försöker, Guybrush kan inte öppna den, och efter ett tag dyker LeChuck och hans kumpaner upp och tar det för sig själva.

Efter att ha räknat till hundra (eller åtminstone låtsas göra det), kommer Guybrush att försöka följa dem, men innan han kan lämna, dyker Elaine upp. Efter ett kort samtal går hon med på att följa med Guybrush till Monkey Islands tarmar där kistan som innehåller öns hemlighet måste öppnas. Detta tar del fyra till ett slut och den sista delen av Return to Monkey Island kommer att börja.

Return to Monkey Island är tillgänglig nu på PC och Nintendo Switch.

Lämna ett svar