När jag spelade Gungrave GORE fick jag tillbakablickar till mina arkaddagar. Som barn älskade jag de där spelen där allt du behövde veta var var skjutknappen var. Utgångspunkten för dessa actionspel var enkel: rensa nivån, besegra chefen, dö och sätt in ett mynt eller massor av mynt! Jag förväntade mig att Gungrave GORE skulle vara ett gammaldags spel med en modern twist. Levde det upp till mina förväntningar? Tja, ja och nej.

Konststil och grafisk performance

Gungrave GORE kontrollerar alla anime-boxar när det kommer till artstyle. Huvudpersonen, Beyond The Grave, bär runt en kista och överdimensionerade vapen. Han är en lynnig, odöd vigilante som ser ut som en blandning av Bayonetta, Desperado, Eric Draven (The Crow) och en slumpmässig glamrocksångare. Resultatet? Det är som att han försöker för mycket för att vara cool.

Spelet är ibland för mörkt, inte storymässigt utan bokstavligt. Tänk på Game of Thrones  -avsnittet ”Battle of Winterfell”. Jag var tvungen att pausa spelet vid ett tillfälle och gå till gammainställningarna eftersom jag inte kunde se någonting. Det hjälpte mig att fixa mörka korridorer, men nu var allt annat för ljust. Jag tog lite tid att hitta en medelväg, men det var inte idealiskt. Gungrave går smidigt, trots flera fel, även i 4K-upplösning.

Poäng: 3/5 stjärnor

Level Design

Nivådesign är anledningen till att Gungrave GORE påminde mig om gamla arkadspel, på gott och ont. Kartorna är linjära, med smala stigar som leder till större hallar där svärmar av fiender väntar på mig. Det är ett okomplicerat koncept som jag inte gillade, även om jag förstår dess motivering. Jag kände för att spela de där arkadspelen, som Virtua Cop, där jag kunde skjuta fiender och inte oroa mig för att göra något annat.

Spelet inkluderar inte äventyr i öppen värld, interagera med föremål, hoppa på plattformar eller samla föremål. Uppdraget är enkelt: skjut på allt som rör sig. Shoot’em up-filosofin störde mig från början, men jag anammade den snart. Stadierna är inte tråkiga, eftersom spelaren har olika inställningar att skjuta igenom. Ändå kunde jag bara interagera med exploderande föremål istället för att skjuta dem för att få dem att explodera, så områdena påverkar inte spelet.

Eftersom alla nivåer känns likadana finns det inte mycket att gilla. Dina strategier för att döda fiender kommer att vara desamma varje gång. Det finns några undantag, som tågnivån där nivådesignen har en mycket viktig roll. Här var jag tvungen att ändra inställningen eftersom nivån är smal och jag hade ännu mindre utrymme att operera. Men det är bara undantaget från regeln, eftersom de flesta nivåerna är förglömliga.

Poäng: 2/5 stjärnor

Kontroller

I tredjepersons actionspel är kontroller och kamerarörelser avgörande. Det gällde särskilt i Gungrave GORE, där spelare möter många fiender samtidigt. Till följd av den tröga kameran hade jag svårt att rotera för att se fler fiender. Som ett resultat sköt många motståndare mig bakifrån medan jag avvärjade dem framför mig.

Graves robotrörelse förvärrar bara kameraproblem, speciellt när man rör sig i sidled, vilket gör det till ett idealiskt scenario för att sluta med ilska. Lyckligtvis var det inte problematiskt i stora utrymmen där jag kunde distansera mig från fiender och meja ner dem med en stor arsenal av vapen/kista specialattacker. Dessa kraftfulla offensiva förmågor dämpar många kamerabrister, eftersom du inte behöver undvika fiender du måste förstöra dem.

Det är där kontrollerna lyser, för även om det finns många speciella förmågor i Gungrave GORE, är de flesta lätta att utföra. Knappkombinationer är lätta att komma ihåg, och det finns även en förmågasguide som du enkelt kommer åt även under spelningen. Allt du behöver göra är att pausa spelet och välja Guide i menyn. Det hjälpte mig mycket, särskilt i spelets tidiga skede.

Poäng: 3/5 stjärnor

Atmosfär

Den bästa delen av Gungrave GORE är spelets kaotiska rytm. Spelet uppmuntrar dig att spela aggressivt, så att du kan samla de takter som krävs för speciella drag. På grund av nivådesignen är det omöjligt att gömma sig, även om du vill spela försiktigt. Jag var till en början frustrerad över min oförmåga att undvika fiendens attacker effektivt.

Det stod snart klart för mig att det är så spelet är tänkt att spelas. Grave har en sköld som kan ta precis tillräckligt med stryk för att besegra fienderna. Så fort ingen skjuter återställs skölden snabbt, medan hälsan agerar mer som Bor i de gamla spelen eftersom den försvinner snabbt. Dessutom lönar sig aggressivitet i det långa loppet, eftersom det är det bästa sättet att tjäna fler poäng för att förbättra och låsa upp färdigheter.

Poäng: 4/5 stjärnor

Omdöme – Underhållande shoot ’em up med begränsningar

Även om detta är det tredje spelet i Gungrave-serien, lutar GORE sig mycket mot det första spelet som kom ut för 20 år sedan. Du skulle vara nära om du trodde att detta var en remake av originalet. Det mesta av mekaniken är oförändrad, medan den enda signifikanta skillnaden är förbättringen i den grafiska avdelningen. Anledningen är enkel, Beyond The Grave är en populär karaktär kopplad till specifik gameplay. Detta är ett spel gjort för fansen; om du inte respekterar det kan du gå och spela ett annat spel.

Vi fick den här koden från Prime Matter för granskning.

Lämna ett svar