I Dwarf Fortress är jordbruk ett av många sätt du kan försörja dina dvärgar genom att odla mat och material från jorden. Det finns underjordiska grödor, ovanjordsgrödor, och vissa kan du odla på båda sidor av ytan. Men nästan alla av dem behöver frön, och det är där vissa svårigheter kan uppstå. Här är de bästa sätten att få frön i Dwarf Fortress

Gå ombord med frön

Det enklaste sättet att få frön är att gå ombord med dem. Om du planerar att odla i någon kapacitet är det en bra idé att ta med 20-100 frön för varje gröda. Eftersom frön bara kostar en enda ombordstigningsplats har du ofta råd att ta en stor summa i din startvagn.

Samla växter och frukt

Vissa frön, som stennötter och andra kan hittas bara genom att samla växter i överjorden och grottor nedanför din fästning. Det här är ett bra sätt att få en konsekvent tillgång på mat, frön och annat material tidigt i spelet.

Brygga drycker av frukt och växter

När du brygger en drink i Dwarf Fortress, kommer du att generera frön från ingrediensen du dricker ur. Detta innebär att bryggning av vilken dryck som helst, från frukt eller växter, kommer att generera ett stort antal frön. Eftersom dina dvärgar behöver mycket alkohol för att fungera är detta ett bra sätt att få frön.

Instruera dvärgar att äta okokta växter och frukt

Om en dvärg äter okokt mat, finns det en god chans att den lämnar frön efter sig. Du kan göra detta genom att ange dessa rätter som icke tillagade i undermenyn Kök i Labor – menyn. Ett problem med detta är att dvärgar ofta bara lämnar frön där de faller, eftersom de ser dem som lågprioriterade. Ett sätt att kringgå detta är att ange ett specifikt frölager och placera det nära alla gårdstomter du kan ha.

Handel

Handel är ett bra sätt att få nya frön, särskilt av sorter som du kanske inte kan hitta lokalt. Människor, alver och dvärgar säljer alla frön, och du kan också begära dem om du har en handelskontakt. Detta är förmodligen det dyraste sättet att få nya frön dock.

Bondens verkstad

Genom att förädla växter i Bondens verkstad kommer du att generera frön. Detta används för att skapa produkter som svanstrådar, rep och kläder, såväl som andra vävbara växter. Fröna här är mycket användbara för att göra mer hantverksmaterial.

Fräsning

Med hjälp av en Quern och senare, en kvarnsten (när du kan driva den), kan du fräsa växter till pulver. Vid fräsning lämnas pulverprodukten och fröna kvar. Detta är ett av de mer komplexa sätten att få frön, men ett annat garanterat sätt att producera dem.

Allmänna tips för utsäde och jordbruk

Växter växer i säsong, och frön måste sås i början av säsongen för bästa skörd. Du kan kontrollera månad och datum högst upp på skärmen. Årstiderna listas nedan:

  • Fjäder – Granit, Skiffer och Felsite
  • Sommar – hematit, malakit och galena
  • Höst – kalksten, sandsten och timmer
  • Vinter – Månsten, Opal och Obsidian

I tempererade klimat kanske du kan odla året runt, men i kallare eller varmare biomer kan det vara omöjligt att odla under de varma somrarna eller kalla vintrarna. Underjordiska grödor påverkas inte lika mycket av dessa årstider.

För mer Dwarf Fortress-guider och info, kolla in de bästa mods för Dwarf Fortress på Volsiz.

Lämna ett svar