Trots observerade förbättringar och måttfulla ansträngningar från studiornas sida, slår en ny studie fast att de som påstår sig vara ”spelare” skulle vara mer benägna att utveckla rasistiskt och kvinnofientligt beteende.

 

Spelare mer rasistiska och sexistiska än genomsnittet?

Take This, en förespråkande organisation för mental hälsa, har precis publicerat en studie som gör oväsen. Enligt resultaten av hans undersökning skulle personer som hävdar status som ”spelare” vara mer benägna att utveckla rasistiskt och sexistiskt beteende. Syftet med denna nya forskning var att analysera begreppet ”identitetsfusion” inom grupper som kan anta giftiga beteenden. Detta inkluderar militären, sporten och spelvärlden.

 

Detta fenomen skulle orsaka ”en djup och visceral känsla av anpassning” gentemot en grupp eller en sak inom en gemenskap. En uppfattning om att de som anser sig vara riktiga ”gamers” skulle vara mer benägna att utvecklas. Enligt Rachel Kowerts forskning antar spelare som inte längre skiljer mellan sin personliga identitet och en spelares identitet lättare giftiga och extrema beteenden. De delade, stimulerande och engagerande upplevelserna av videospel skulle då förstärka denna känsla.

Call of Duty exklusive Xbox

Konkurrensspel främjar giftigt beteende

Genom att intervjua hundratals spelare kunde Kowert analysera övertygelser, politiska sidor och åsikter hos spelare som undersöktes om minoriteter och kvinnor. De gjorde sedan en koppling mellan videospelskultur och identitetsfusion. De drog slutsatsen att spel kan vara ett ”tveeggat svärd” för utsatta människor, som är mer benägna att engagera sig i mycket giftiga beteenden.

 

När gameridentitet är centralt för vem du är som person verkar det spegla vad vi kallar en giftig gamerkultur. Det tenderar att spegla mer utanförskap än inkludering och därför saker som rasism, sexism och kvinnohat. Alla dessa saker som finns i spelutrymmen verkar internaliseras av de som identifierar sig mycket nära som en del av spelgemenskapen.

Studien fastställde också att konkurrenskraftiga spel som Call of Duty skulle främja dessa giftiga beteenden mer än kooperativa. Som Rachel Kowert påminner oss är videospelssektorn särskilt influerad ur identitetssynpunkt, men detta berör bara en liten del av spelgemenskapen. Den som lägger stor vikt vid känslan av tillhörighet i gruppen gamers. En annan studie hade också visat att majoriteten av spelarna var ”hatare”.Lämna ett svar