Processen att förvärva Activision Blizzard kan vara komplicerad för Microsoft. FTC (Federal Trade Commission), den oberoende amerikanska byrån vars roll är att förhindra alla konkurrensbegränsande kommersiell praxis, skulle kunna attackera jätten.

 

Övertagandet av Activision Blizzard under FTC:s öga

I den takt det går kommer det att finnas lika många nyheter om övertagandet av Activision Blizzard som avsnitt av Plus belle la vie (RIP lilla ängeln borta för tidigt? sent?). Efter PlayStation kan en annan enhet med mycket mer juridiska befogenheter stå i vägen för Microsoft.

 

Enligt Politicos källor, med hänvisning till tre personer som är bekanta med saken, kommer FTC sannolikt att vidta rättsliga åtgärder för att blockera förvärvet. Om byrån gick igenom denna process skulle det vara ”det största steget som byrån tog under Lina Khans ordförandeskap för att begränsa makten hos de viktigaste teknikföretagen i världen” kan vi läsa. Nominerad av Joe Biden 2021, Lina Khan är känd för sin kritik av GAFAMs dominerande ställning, en ”antitrusthjältinna”.

 

Tills vidare måste det förstås att ingenting är bestämt eftersom myndighetens kommissionärer måste rösta för ett konkurrensbegränsande klagomål, eller välja att träffa företagens advokater. Så är affären om att köpa Activision Blizzard på väg att falla samman?

 

Ett förvärv i fara? Det finns prejudikat

Vi är helt klart inte där och mycket smart kommer att vara den som kommer att säga hur allt detta kommer att sluta, på gott eller ont. Som förtydligats av Politico kommer FTC ”sannolikt” att vidta åtgärder och om det går långt, kommer en juridisk strid att börja, vars utgång vi uppenbarligen inte vet.

Å andra sidan har den amerikanska byrån som ansvarar för tillämpningen av konsumentlagstiftningen och kontrollen av konkurrensbegränsande affärsmetoder redan uppnått sina mål. 2021 gick hon till domstol för att motverka Nvidias övertagande av ARM eftersom hon ansåg att förvärvet var en broms för innovation och att det inte respekterade konkurrensreglerna. Självsäkert trots detta hinder, gav Nvidia slutligen upp köpet av ARM i februari 2022 på grund av ”betydande regulatoriska utmaningar”.

FTC:s andra slag är att ha spårat ur affären kring Within, en fitnessapplikation i virtuell verklighet eftertraktad av Meta. Anklagad för att vilja ”absorbera konkurrensen” på denna marknad drog sig Mark Zuckerbergs företag tillbaka och undvek en rättegång i processen. Trots det kommer Facebook att bli väl åtalade för dominerande ställning inom sociala nätverk. Företaget äger även Whatsapp och Instagram.

Så vi ser att reglerna har blivit extremt tuffa på några år, och omfattningen av övertagandet av Activision Blizzard hjälper inte Microsoft i sin uppgift.

Google också mot Activision Blizzard X Microsoft-fusionen?

Om PlayStation, Nintendo och utgivare har hörts i samband med Microsofts övertagande av Activision Blizzard, skulle en annan aktör vara redo att ta ut huggtänderna: Google. Jätten anklagar Microsoft för att medvetet nedgradera kvaliteten på Xbox Game Pass i Chrome.

Om du missade de andra avslöjandena kan du konsultera den här artikeln där du hittar andra av våra nyheter i ämnet.

Lämna ett svar