På räls

Faktum är att skrivandet har fått koderna på dagen för utgivningen och författaren till hans rader lider av akut fullständighet (omöjligt att motstå frestelsen att utforska de stora valfria zonerna som markerar vår rutt uppifrån och ner), är detta test. betydligt försenad. Betydande, men inte ointressant. För när den förväntade lavinen av eftertryckliga tester väl har passerat har reaktionerna från allmänheten varit mer mätta. Tillräckligt för att än en gång ifrågasätta den misstänksamma dithyramben hos stora videospelswebbmedia (vi saknar redan Gamekult), men framför allt för att meditera över Santa Monicas fördomar, mycket mer förbryllande än vad de är.

Det är också tillfället att evakuera det obligatoriska tekniska firandet. Ja, God of War: Ragnarök  är fantastisk och har den extra bonusen av en konstnärlig riktning att dö för, som inte förstör någonting. Ja, vi skulle ha dödat gudar och jättar för att spela en version som utvecklats exklusivt för PS5, förmodligen mindre tillhandahållen i springor och andra håligheter. Men eftersom den senaste Sony-konsolen förblir en legendarisk pokemon två år efter den officiella releasen, sväljer vi gärna vår frustration. Notera också mängden spelinställningar, särskilt tillgänglighet, välkomna i en AAA av sådan kaliber.

God of War: Ragnarök: photoEn förgrund som sätter tonen

För övrigt verkar titeln verkligen vara väldigt interventionistisk vid vissa ögonblick av huvuduppdraget, i motsats till dess ”lätta RPG”-aspekt, som tidigare kommenterats så (där den ursprungliga trilogin och dess spin-offs antog, till och med hävdade, deras linjäritet). Detta är till och med dess ämne: helt artikulerat kring föreställningen om profetia och därför om ödet, innehåller den protagonister stämplade med ett hett järn av avslöjandena från slutet av det föregående opuset och som inte kommer att behöva gå bort från vägen som är utlagd för dem, men ta itu med det.

Det är därför inte konstigt att de ständigt sätts tillbaka på rätt spår av sekundära karaktärer som inte kan vara tysta i två minuter, och stöder den stackars spelaren i det minsta av hans handlingar. Inte heller förvånande att spelets mest uppenbara nedgång i takt, en vacker men oändlig parentes, härrör från en skillnad i uppfattning om de berömda profetiorna. Dirigisme är huvudantagonisten till ett verk vars titel refererar till en mystisk predestination. Ragnarök är mindre löftet om ett gigantiskt slutfyrverkeri än ett obligatoriskt resmål.

God of War: Ragnarök: photoDen mystiska GPS:en

Och för att understryka detta, kan utvecklarna på Santa Monica ha haft lite tunga händer, med risk för att förarga spelare som för bara några veckor sedan slarvigt rusade nerför Elden Rings slätter, fria att vara one-shot var de vill. Upplevelsen är inte mindre spännande, förutsatt att vi är fästa vid denna tysta Kratos och hans oförskämda brat och att vi accepterar, liksom dem innerst inne, att bli tagna i handen.

God of War: Ragnarök: photoKratos vs revansch. Vi kommer att ha sett allt…

Oops jag gjorde det igen

Naturligtvis är det också ett sätt att kontrastera mot resten av sagan som, med sitt sammanhang och på allvar! Grekisk och sedan vikingamytologi slutade aldrig använda arketypiska manusbojor. Brutal och förkrossad antihjälte var Kratos avsedd att plundra Olympen och döda Zeus. Det är just hans råa ilska, som döden själv inte kan övervinna, som har förfört många spelare och förtjänat hans uppdrag ett rykte om ultravåldslig stresslindring. Hämndens cykel är en narrativ form oskiljbar från de stora mytologiska berättelserna och därför från själva franchisen.

Från 2018 års opus, förrådde partiskheten hos den tredje personen och låtsassekvensen en önskan att ge Kratos en mänsklighet. Precis som yxan och dess spelupplägg (här fortfarande effektivt) bröt med traditionen av helt fantastiska vapen, varav kaosets blad och dess ilska kombinationer hade blivit symbolerna. Men han återvände trots sig själv till sina demoner, till sina förbannade blad och till profetiorna, som vägrar honom att säga sitt om sitt öde eller sin egen sons identitet.

God of War: Ragnarök: photomycket bra

För att frigöra sig från stora mytologiska öden måste Spartas spöke ställa sig samma fråga som alla spelare när han tillkännager utforskningen av dessa nordiska länder: kommer han att tvingas decimera ett nytt pantheon? Och Ragnarök för att visa sin karaktär tänka på sin egen historia, sin egen roll. Dagarna av blind ilska ligger definitivt bakom honom. Och oundvikligen är det frustrerande. Bossarna är nästan alla väldigt snygga och ibland extremt episka (det första mötet med Thor), men få till antalet. Och om bestiariet varierar lite, förblir det en smula repetitivt. Mer filosofiskt slår farfar Kratos sig ner.

God of War: Ragnarök: photoKrokodil dandy

Men genom den dekonstruerar sagan sina egna prestationer. Denna nya krigsgud spelar om frågorna först av det första opuset, sedan dess föregångare, förutom att Spartas spöke och hans vänner kommenterar dem samtidigt. Handlingen börjar återigen på ett dödsfall att övervinna (och megatjatfiolerna till en Bear McCreary  i mycket bra form tar hand om att omedelbart knyta våra halsar) och avslöjar överensstämmelser mellan mytologier (ödets systrar hittar sin vikingamotsvarighet), ibland direkt understruken av vederbörande under en båtresa.

Detta var redan en av de stora egenskaperna med omstarten: de valfria äventyren, oavsett om de permanent förändrar ett områdes ekosystem eller erbjuder de oundvikliga samlingarna, är också en del av Atreus och hans fars inledande resor. Vid varje mynning, på varje strand, brottas de med sitt öde eller konfronterar andras.

God of War: Ragnarök: photoÅterkomsten av berättelserna om båten

God of War: Ragnarök: photoEn pil i hjärtat (ofta bokstavligen)

En evolution lika subtil som rörande, som naturligtvis involverar interaktion med barnet, vilket får ännu större betydelse. Så om du inte kunde puffa honom för fyra år sedan, kommer det knappast att förändras. Återigen kombinerar studion teori med praktik. Och återigen är detta lika mycket till hans fördel som emot honom. Faktum är att handlingen kräver att spelaren också förkroppsligar brat. En smart partiskhet, eftersom det bokstavligen transkriberar behovet för sin förälder att projicera sig själv. Förutom att dessa improviserade faser undergräver smidigheten i RPG-strukturen lite, förutom att de är mycket mindre effektiva när det gäller gameplay… eller till och med nivådesign.

Lägger vi därtill den ungefärliga mekaniken med magiska pilar och många andra implementeringar som inte alltid är de mest relevanta, får vi förstås ett spel viktat med defekter. Det var ändå nödvändigt att gå igenom det för att vinna en satsning som inte vunnits i förväg: förnya en av videospelsfranchiserna som är mest beroende av dess arketyper och officiellt och paradoxalt nog föra sin hjälte mer så anti mot pantheonen av de stora gestalterna inom denna konst.

Vårt test utfördes på PS5. God of War: Ragnarök är tillgänglig från 9 november 2022 på PS4 och PS5.

God of War: Ragnarök: photo

Lämna ett svar