Zoe Saldaña har bekräftat att hon har sett finalen av Avatar: The Way of Water. Stjärnan, som ledde James Camerons 2009 science fiction-epos som Na’vi Neytiri, kommer att återuppta sin roll i uppföljaren. Sam Worthington, Sigourney Weaver och Stephen Lang kommer också tillbaka, även om Weaver och Lang inte kommer att spela samma karaktärer som tidigare.

Saldaña avslöjade, i ett framträdande på The Tonight Show med Jimmy Fallon, att hon nu har sett Camerons efterlängtade Avatar – uppföljare. Saldaña hyllades mycket för sin roll i originalet som Neytiri, en stamkrigare från planeten Pandora, en roll som hon utförde helt och hållet genom motion capture. Tillsammans med sin biroll som löjtnant Uhura i den omstartade Star Trek -filmserien (som också startade 2009), sköt Avatar sin karriär i höjden till nya höjder av stjärnstatus. Det är föga förvånande att, som Saldaña erkänner för Fallon, upplevelsen av att se den efterlängtade uppföljaren gjorde en sådan inverkan på henne personligen.

”Jag bearbetar fortfarande, det är väldigt känslosamt. Jag är förvånad över att mina ögonfransar satt kvar. Jag var som att snyfta. Så det är verkligen speciellt, och jag kan ge dig en liten hint: det handlar om vatten!”

Saldañas Avatar 2-reaktion framhäver en nyckelskillnad från originalet

Avatar: The Way of Water är den andra av James Camerons planerade femfilmsserie, även om dessa planer har sett flera förseningar under åren. Inspelningen av både den här delen och Avatar 3 ägde rum samtidigt och varade i mer än tre år på grund av den pandemiska störningen. En av de dyraste filmproduktionerna i Hollywoods historia (uppskattad mellan 350-400 miljoner dollar), allas ögon riktas mot frågan om uppföljaren kan ärva sin föregångares krona som världens mest inkomstbringande film genom tiderna. För att nå samma höjder måste filmen vara mer än spektakulär och känslomässigt knyta an till publiken. Cameron själv har erkänt att The Way of Watermåste vara åtminstone bland de fyra bästa av all-time box office-framgångar bara för att gå i balans.

Sedan hon väckte Neytiri till liv har Saldana funnit ett globalt erkännande tack vare sin huvudroll som Gamora i MCU:s Guardians of the Galaxy -serien, och bytte blått mo-cap-skinn mot grön kroppsfärg. Utanför Sigourney Weaver har hon det högsta namnet av originalfilmens skådespelare för dagens typiska filmpublik och är därför särskilt väl positionerad för att marknadsföra Avatar-uppföljaren till en helt ny generation. Hennes egen reaktion på att se den färdiga filmen tyder också på att publiken kan förvänta sig en mer känslomässigt påverkande upplevelse den här gången, en av de vanligaste kritikerna mot dess föregångare är att den saknade känslomässighet.

Även om handlingsdetaljerna för uppföljaren fortfarande är knappa, verkar detta förslag på ökad känslomässighet förstärkas av hur filmens marknadsföring antyder frågor om existens, identitet och död. Teasertrailern slutar med att Jake Sully uttrycker hur han finner styrka i familjen han skapat med Neytiri, medan den officiella trailern innehåller en återuppstånden (och klart hämndlysten) överste Quaritch som krossar en mänsklig skalle i sin nya Na’vi Avatar-hand. Sigourney Weavers återkomst som Jake och Neytiris dotter, trots att han spelar en helt annan mänsklig karaktär, dödad i originalet, erbjuder också en enorm intriger och berättarpotential. Uppenbarligen kommer Cameron att ta Avatar: The Way of Water in på mer personliga djup.

Lämna ett svar