Zoe Saldaña, stjärnan i filmserien Avatar och Guardians of the Galaxy, berättar om sina kamper när hon arbetar på några av biografernas största franchisefilmer. Saldaña fick sin start i de tidiga åren, med huvudrollen i filmer som Center Stage, Crossroads och Drumline. Genom hårt arbete och obestridlig skicklighet som skådespelare blev hon berömmelse, och så småningom spelade hon upp i massiva franchiser som Star Trek och MCU, och befäste sig själv som ett känt namn.

Medan hon pratar med Women’s Wear Daily diskuterar Saldaña sin tid när hon arbetade på flera uppmärksammade franchiser. Skådespelaren uttrycker tacksamhet för möjligheterna, men förklarar snabbt att hon har känt sig fångad av sitt arbete, fastnat i massiva franchiser med liten tillväxt som skådespelare. Dessutom utvecklar hon de kamper kvinnor (särskilt de över 40) brottas med i branschen. Kolla in Saldañas kommentarer om kampen för stora franchiseföretag nedan:

Jag känner att de senaste 10 åren av mitt liv har jag bara varit fast. Jag kände mig fast i de här franchisingarna. Jag är väldigt tacksam för möjligheterna som de gav, från att samarbeta med fantastiska regissörer och att få träffa skådespelare som jag anser vara vänner och att få spela en roll som fans, särskilt barn, älskar. Men det gjorde också att jag kände mig konstnärligt fast i mitt hantverk att inte kunna expandera eller växa eller utmana mig själv genom att spela olika slags genrer och olika roller. Så det här är något som jag velat göra väldigt länge. Och brottning också, med denna press som samhället sätter på kvinnor att din ungdom är borta så fort du har barn och du går in i 40-årsåldern. Men idag, nu när jag är 44, har jag kunnat få dessa möjligheter, och jag tog kontroll över mitt åldrande och jag tog kontroll över min röst och hur jag ser mig själv som kvinna. Och jag är så glad att jag kan samarbeta med filmskapare och producenter och människor i den här branschen som vill ha det för kvinnor, som vill att kvinnor ska vara ålderslösa och som inte fetischiserar kvinnors ungdom. Och så det är intressant. Det är verkligen intressant.

Saldañas flera stora franchiseroller förklaras

Saldañas ämbetstid med stora franchiser sträcker sig så långt tillbaka som 2003, då hon dök upp som Anamaria i Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl. Hon dök dock bara upp i den första filmen, och hennes andra franchiseroller kommer senare. 2009 spelade hon i både JJ Abrams Star Trek – reboot som Uhura och i James Camerons Avatar. Star Trek skapade två uppföljare, 2013 års Star Trek Into Darkness och 2016 Star Trek Beyond, som båda innehöll Saldaña, med en fjärde film som för närvarande är under utveckling. Avatar skulle fortsätta att bli den mest inkomstbringande filmen genom tiderna och kommer äntligen att släppa en uppföljare,Avatar: The Way of Water, i december. Avatar – serien har också ytterligare tre uppföljare planerade, med en av dem redan helt inspelad och i efterproduktion.

Många publik känner också troligen Saldaña från James Gunns film Guardians of the Galaxy från 2014, där hon porträtterade Thanos dödliga dotter Gamora. Hon återvände för uppföljaren, Guardians of the Galaxy Vol. 2, 2017, med trilogin som avslutar Guardians of the Galaxy Vol. 3 kommer att släppas nästa år. Hennes tid med Guardians växte ytterligare när de mötte Earth’s Mightiest Heroes i Avengers: Infinity War och Avengers: Endgame, som var enormt framgångsrika hits som fortsatte Marvels fantastiska meritlista.

Vad Saldaña har gjort utanför MCU, Star Trek och Avatar

Även med sin framträdande plats i stora franchiser har Saldaña skapat en eklektisk karriär, arbetat med drama, komedi och till och med varit en actionstjärna i sin egen rätt. Hon har varit med i komedier som Death at a Funeral (2010) och Missing Link, samtidigt som hon har visat sina dramatiska hackor i Out of the Furnace, Infinitely Polar Bear och I Kill Giants. Och medan fans av Avatar och MCU vet att Saldaña kan bära sitt eget när det kommer till action, har hon medverkat i flera filmer av genren, som The Losers, Colombiana och The Adam Project. Så även om Saldaña mer än har satt sin prägel på Hollywood med stora budgetserier, har hon en mängd olika projekt i sin filmografi, något som de senaste kommentarerna indikerar bara bör fortsätta under de kommande åren.

Lämna ett svar