VARNING! Den här artikeln innehåller SPOILERS för onsdag säsong 1! Netflix onsdag ångrar ett avgörande element i The Addams Family, men denna förändring är vettig för den övernaturliga historien. Onsdag introducerar en ny version av de ikoniska spöklika karaktärerna, eftersom Netflixs mörka coming-of-age-serie markerar första gången en av The Addams Family – karaktärerna har fått sin egen spinoff. När tonåringen onsdag Addams skickas till Nevermore Academy-skolan för utstötta lär hon sig att bemästra sina psykiska krafter samtidigt som hon avslöjar förbryllande skikt av sin familjehistoria. Onsdagens historia skiljer sig mycket från tidigare Addams Familyanpassningar, inte bara genom att göra familjen mer känslomässigt komplex, utan också genom att placera dem i en värld där de inte är särskilt ”udda”.

Poängen med familjen Addams var att satirisera det typiska förorts-Amerika genom att placera en makaber, något övernaturlig och galen familj i denna miljö. Den gotiska, mordiska familjen är tänkt att framstå som bisarr för sina grannar, men de skiljer sig i allmänhet inte från resten av Wednesda y:s karaktärer på Nevermore Academy. Det är inte bara Addamses som är utfrysta av ”normies” på onsdag, utan alla Nevermores utstötta arter. Familjen Addams behåller fortfarande sin egen gotiska unikhet mitt i Nevermores hav av excentricitet, men de förkroppsligar inte den skarpa kontrasten mellan fisk och vatten som definierade familjen Addams.s överklagan. Med tanke på gotiska utstötta omgivna av ”normala” förorter är regissören Tim Burtons styrka, är denna kreativa förändring ännu mer nyfiken.

Varför onsdag missar en viktig del av familjen Addams överklagande

Onsdagen är inte menad att vara en rak anpassning av The Addams Family, så en förändring av kärnpremissen är fortfarande vettig. Istället för att bara presentera Addamses som en ovälkommen övernaturlig familj som navigerar i den ”normala” världen, tar Wednesday detta tema vidare genom att ge dem en större gemenskap. Gomez och Morticia Addams familj är bara en av många utstötta grupper i världen, som vänder på den ursprungliga premissen genom att betona att de inte är så unika som förväntat. Familjen Addams kommer alltid att vara konstigt för typiska förorter, men onsdagen tar upp smart om de fortfarande uppfattas som sådana runt andra utstötta.

På rätt Tim Burton-manér prioriterar onsdagen att göra Wednesday Addams till en utstött utstötthet, men hennes föräldrar Gomez och Morticia trivdes som populära elever i den här miljön. Genom att upprepa en vanlig berättelse om ålderdom, knyter onsdagens förändring till makarna Addamses upplevda konstigheter till onsdagens svåra relation med sin mamma. När onsdagen blir hennes egen person, befinner hon sig som en utstött i sin egen familj och skola inte på grund av hennes krafter eller gotiska smak i sig, utan för att hon är socialt besvärlig och trotsar de förväntade normerna för både normer och utstötta. Som betonades i hennes dansscen, onsdagnormaliserar att vara konstig samtidigt som den omfamnar individualitet i alla sammanhang, eftersom även utstötta har sina egna ”acceptabla” seder.

Nevermore-inställningen är mer meningsfull för den här versionen av onsdagen

Som en mer känslomässigt komplex karaktär är det viktigt att ge denna onsdag ett säkert utrymme där hon kan känna sig något ”normal” bland sina utstötta. Onsdagens berättelse belyser också kampen mellan utstötta och normer, så även om Wednesday Addams fortfarande sticker ut, ger Nevermore Academys miljö äntligen hennes allierade som upplever liknande trångsynthet. Onsdagen kommer fortfarande att vara utfryst av normer, men hon är åtminstone inte ensam i skolan när hon upplever den förhöjda bergochdalbanan av övernaturlig tonårsångest. Jenna Ortegas onsdag behöver någonstans där hennes krafter kan kontrolleras, hon kan bli sin egen person borta från sin familjs inflytande och kan faktiskt få vänner, vilket är precis vad Nevermore erbjuder.

Lämna ett svar