Varning: Innehåller SPOILERS för His Dark Materials säsong 3, avsnitt 1 och 2, ”The Enchanted Sleeper” och ”The Break”, samt för Philip Pullmans bok The Amber Spyglass. Hans Dark Materials säsong 3, avsnitt 2:s slut återförenar Lyra Belacqua och Will Parry, vilket skickar dem till en ny värld men med några stora vändningar. Mycket av His Dark Materials säsong 3:s tvådelade premiär handlar om Wills försök att hitta Lyra, som fördes bort av Mrs. Coulter i säsong 2:s final. Lyra förblir drogad och oförmögen att fly från sin mamma, men är målet för flera styrkor som försöker hitta henne av olika anledningar, inklusive det skurkaktiga magisteriet.

Lyckligtvis är det Will som kan föra bort Lyra i säkerhet i His Dark Materials säsong 3, avsnitt 2:s slut, men inte utan problem. För det första har Will krossat Æsahættr, eller den subtila kniven, när han försökte öppna ett fönster till en annan värld. Och för det andra kan en av Lord Asriels gallivespiska spioner – de små humanoiderna som arbetar för honom – följa dem igenom och se till att det inte finns någon riktig flykt ännu. Med allt detta sätter premiären av säsong 3 av His Dark Materials bra scenen för vad som komma skall i programmets sista serie av avsnitt.

Hur den subtila kniven fixas efter hans mörka material Säsong 3, avsnitt 2

Den subtila kniven går sönder när Will distraheras av Mrs Coulter när han försöker öppna ett fönster; eftersom han inte kan rensa sitt sinne och ge det sitt fulla fokus, slutar bladet att splittras. Lyckligtvis kan Wills kniv fixas, även om His Dark Materials säsong 3, avsnitt 2:s slut betyder att det kan dröja ett tag. I The Amber Spyglass, boken His Dark Materials anpassar sig i säsong 3, fixas kniven av Iorek Byrnison, som kan arbeta med nästan vilken metall som helst. Det ger kniven en lite ironisk twist, eftersom den redan användes av Will för att enkelt bryta en del av Ioreks sky-järnrustning.

I The Amber Spyglass är det möjligt att fixa Æsahættr, men inte lätt. Det kräver att Lyra hittar och håller stenar som kommer att avge en gas som håller luft borta från metallen; Iorek måste skjuta iväg över en ugn och slå skärvorna av bladet med en stor stenhammare; Kommer att använda all sin energi för att mentalt hålla bladet på plats. Men fixat är det, och det kommer att vara viktigt, eftersom den subtila kniven är avgörande för His Dark Materials berättelse. Dess namn Æsahættr översätts till ”Gud-förstörare”, och det kommer att användas av Will i den sista striden mot myndigheten.

Where Lyra and Will Are Going After His Dark Materials Season 3 Ep 2’s Ending

Will Parry och Lyra Belacquas första anhållningsplats, efter att ha vilat, blir att hitta Iorek så att han kan fixa kniven. Men han är för närvarande separerad från Will och Lyra – han slåss mot soldaterna som låter dem passera genom fönstret till en annan värld, men de stänger den bakom sig. I The Amber Spyglass lämnar de och återvänder genom samma fönster, men det är inte ett alternativ här. Det betyder att det måste finnas ett annat fönster – kanske det som Will skär in i huset där Lyra hölls – men det lägger till en ny rynka till historien.

Efter att Iorek har fixat kniven kommer Will och Lyra tillsammans med gallivespianerna som har följt dem att resa till de dödas land. Ända sedan His Dark Materials säsong 2:s post-credits-scen har Lyra haft drömmar eller visioner om sin vän, Roger, som dog i säsong 1:s final. Roger ropar på Lyras hjälp, så hon kommer att gå till honom. De dödas land är föga förvånande en mörk plats, dit demoner inte kan komma in – att gå igenom kommer att visa sig vara ett av de största testerna hittills i Lyras liv.

Vad händer bredvid Lord Asriel och Mrs Coulter

Lord Asriel kom för sent i His Dark Materials säsong 3, avsnitt 2:s slut, vilket betyder att Lyras föräldrar återförenas men utan henne. Det sätter upp deras framtida storyline, eftersom båda arbetar efter sina egna agendor för att besegra magisteriet. Lord Asriel och Mrs Coulter engagerar varandra i en förståndsstrid efter Lyras flykt, med olika åsikter: Asriel visar lite omsorg om sin dotter, medan Mrs Coulter visar överraskande mycket av det. Han tar med henne till sitt råd, om än i fångenskap, men hon undkommer själv med ett av Asriels avsiktshantverk.

Det är dock ganska medvetet från Lord Asriels sida. Mrs. Coulter beger sig till magisteriets konsistoriska domstol, där hon kommer att spionera för Asriel. Även om Lyras två föräldrar inte kunde vara mer olika på många sätt, är de bundna inte bara av sin dotter, utan av sina önskningar – av olika skäl – att besegra myndigheten. Genom att föra dem samman igen i detta skede bevisar His Dark Materials att de inte riktigt kan fly varandra, och belyser hur deras öden är väldigt sammanflätade.

Metatron och The Authority: His Dark Materials Säsong 3:s Villains Explained

Hans Dark Materials säsong 3 avslöjar en annan skurk: myndighetens regent, Metatron, som för närvarande styr Himmelriket. Metatron är bror till ängeln Baruch, en av de två som hjälpte Will på hans egen resa. Även om det är sant att Metatron gjordes till myndighetens regent, är detta inte exakt fallet när Lord Asriel får veta om hans existens. I sanning har Metatron blivit mäktigare än auktoriteten, och har tagit himmelriket från honom och fängslat sin medängel.

Myndigheten själv är en av de stora lögnerna i His Dark Materials värld. Han är ingen sann Gud, utan snarare den första ängeln. Efter att ha bildats från Dust, övertygade han änglarna som följde att han var deras skapare, och blev dyrkad som sådan över flera världar. The Authority är mycket mindre kraftfull i His Dark Materials säsong 3:s tidslinje än han en gång var, efter att ha försvagats av hans långa fängelse. Icke desto mindre måste auktoriteten och Metatron båda besegras i Lord Asriels sista strid mot himmelriket.

Hans Dark Materials säsong 3 släpper nya avsnitt på måndagar på HBO.

Lämna ett svar