Varning: Innehåller SPOILERS för His Dark Materials säsong 3, avsnitt 2, ”The Break” och Philip Pullmans bok The Amber Spyglass. Will Parrys subtila kniv går sönder i His Dark Materials säsong 3, avsnitt 2, men det kan (och bör) fixas. Den subtila kniven introducerades i His Dark Materials säsong 2, där Will blev dess nya bärare (till priset av ett par fingrar). Det dubbeleggade bladet är otroligt kraftfullt – en sida kan skära igenom vilket material som helst; den andra kan öppna fönster till andra världar – vilket gör kniven som går sönder i His Dark Materials säsong 3, avsnitt 2 desto mer chockerande.

Även om Will har blivit allt skickligare på att använda den subtila kniven, har han ännu inte fulländat att öppna fönster till andra världar. Det är något som Mrs. Coulter förgriper sig på i His Dark Materials säsong 3. Medan Will försöker skära upp ett fönster distraherar hon honom med att prata om sin egen mamma. Kniven kräver en klarhet i tankar och känslor, något han inte har i det ögonblicket, och med kniven fångad när han försöker göra en portal, splittras den i flera bitar. Även om det är en överraskande twist, kommer Wills kniv att fortsätta spela en stor roll i His Dark Materials säsong 3, inklusive att bli lagad.

Hur den subtila kniven är fixad i sina mörka material Säsong 3

Efter att ha rymt från Mrs Coulter kommer Lyra och Wills nästa stopp att fixa kniven. Deras slutmål är att nå de dödas land, där Roger först sågs i slutet av His Dark Materials säsong 2, men att nå dit kräver kniven. Lyckligtvis vet de precis vem som kan fixa det: Iorek Byrnison, som kan arbeta med nästan vilken metall som helst som människan (eller björnen) känner till. Iorek är försiktig med knivens kraft – inte bara för att den utan ansträngning kunde skära igenom hans pansar av skyjärn, utan för att den verkar ha sina egna avsikter – men han går med på att fixa den åt Lyra och Will ändå.

Hur skicklig Iorek än är så krävs det en stor ansträngning för honom att fixa den subtila kniven. Det kräver hjälp från Lyra och Will: den förstnämnda måste samla in specifika stenar som släpper ut en gas, vilket förhindrar att varm luft försvagar bladet; den senare måste mentalt hålla ihop bladet när Iorek lagar det fysiskt. Panserbjørnen måste vara mycket medveten vid varje åtgärd, från veden som samlas in för en stor ugn att arbeta i, till att smida en stenhammare med precis rätt form och storlek för jobbet. Så småningom kan Iorek hamra och smälta ihop kniven igen, en lång process som gör dem alla tre utmattade.

Varför Wills subtila kniv är så viktig i hans mörka material

I slutändan måste His Dark Materials subtila kniv fixas eftersom den är avgörande för berättelsens slutspel. Hittills har två förmågor hos kniven avslöjats, men det finns en tredje ännu inte sett. Den subtila kniven är också känd som Æsahættr, som översätts till ”Gud-förstörare”. Det bör tas ganska bokstavligt, eftersom det är den exakta rollen som den måste spela i His Dark Materials säsong 3. I The Amber Spyglass, den sista boken som His Dark Materials anpassar sig till, har den stor betydelse för auktoritetens död, figuren Lord Asriel för krig mot. Myndigheten kan inte besegras utan den, vilket gör det desto mer relevant att det åtgärdas förr snarare än senare.

Hans Dark Materials säsong 3 släpper nya avsnitt på måndagar på HBO.

Lämna ett svar