Inför 2023 har representanter från Microsoft bekräftat att Xbox – spel från första part kommer att bli föremål för en prishöjning, vilket gör att de kommer i linje med priserna för exklusiva PlayStation 5-titlar. Noterbart, medan branschstandarden för fullprisspel länge har legat kvar på $60,00 USD, har exklusiva titlar på PS5 redan sett en ökning i pris, med andra plattformar som verkar börja följa efter.

Som rapporterats av Windows Central har Microsoft tagit beslutet att höja kostnaderna för Xbox-spel från första part till ett försäljningspris på 69,99 USD 2023, vilket motsvarar PS5:s prishöjning på 70 USD. Spel som påverkas av prishöjningen kommer att inkludera efterlängtade titlar som Forza Motorsport, Redfall och Starfield, tillsammans med andra Xbox-spel från första part släppta från 2023 och framåt. Medan prishöjningen avsiktligt hölls på under semestern, är de höjda 2023-priserna, säger en Microsoft-representant, avsedda att ” spegla innehållet, omfattningen och den tekniska komplexiteten för dessa titlar. ”

Exklusiva Xbox-spel kommer att kosta $70 från och med 2023

Även om Microsofts antagande av ett pris på $70,00 kan komma som en överraskning för vissa, finns det en god chans att det bara var en tidsfråga. Med PS5:s motsvarande prishöjning i sina exklusiva erbjudanden, tillsammans med några andra utgivare som följde dess ledning även på andra plattformar, fick Microsoft gott om möjligheter att vänta och se angående effekterna av en sådan prishöjning. Dessutom, även om inga kommentarer gjordes specifikt mot spelpriser, hade Xbox-chefen Phil Spencer tidigare antytt om prishöjningar för både Xbox Series X/S och företagets Game Pass-prenumerationstjänst.

Även om Microsoft kan möta något mindre bakslag för beslutet än Sony, eftersom vissa konsumenter kanske redan har vant sig vid det höjda priset, kommer prishöjningen fortfarande att vara en ovälkommen nyhet för många. Dessutom, med potentialen för en prishöjning på både Xbox Series X/S och Game Pass, kan kostnaden för att hålla jämna steg med spel nu glida ur händerna på den genomsnittliga konsumenten. Medan priserna på plattformar som Steam och Nintendo Switch har förblivit mestadels standard, sätter Microsoft att följa i Sonys fotspår ännu mer av ett prejudikat för en prishöjning i hela branschen. Xboxs eget förvärv av utgivare som Activision Blizzard kommer också att ta med ännu fler titlar under prishöjningens paraply.

Exciting New Releases, Updates, and More | This Week on Xbox

Xbox efter PlayStation 5:s exempel är sannolikt en besvikelse för många, särskilt med de ökade kostnaderna som påverkar efterlängtade spel som Bethesdas kommande Starfield. Med Microsoft citerar ökat innehåll och teknisk komplexitet som en orsak till prishöjningen, finns det nu ett ökat tryck på Xbox:s 2023-släpp att prestera, både kritiskt och kommersiellt. Eftersom Xbox möjligen vill höja priserna på konsoler och tjänster också, kanske konsumenterna vill hålla utkik efter fler nyheter i framtiden.

Lämna ett svar